Nedjelja, 18 Travanj 2021
Josip Bender potpisao za Željezničar; U Sarajevu su me prihvatili odlično, ekipa je "prava raja"

Josip Bender potpisao za Željezničar; U Sarajevu su me prihvatili odlično, ekipa je "prava raja"

Župski nogometaš, vratar Josip Bender novi je igrač sarajevskog Željezničara, slavnog kluba iz susjedne države koji je u svojoj prošlosti osvojio naslov prvaka bivše Jugoslavije, igrao u polufinalu Kupa UEFA. Klub s Grbavice pod vodstvom trenera Amara Osima, sina legendarnog Ivice Osima, novi je izazov u karijeri 26-godišnjaka iz Župe dubrovačke.  Evo što nam je o svom nogometnom putu od Tarantele do Grbavice, te o prvim dojmovima u Sarajevu rekao u kratkom razgovoru.  

Član si sarajevskog Željezničara, kluba velike tradicije s nizom uspjeha od prvaka bivše države, do samih završnica kupa UEFA, kako je došlo do realizacije ugovora, na koliko si potpisao ?

Da, riječ je o  velikom klubu s velikom tradicijom na ovim prostorima, dobio poziv za probu i zadovoljio njihove trenere. Potpisao sam ugovor na godinu i pol dana s klauzulom na produljenje na još jednu godinu ako klub bude zadovoljan.

Nogomet si počeo trenirati u NK Župa dubrovačka, možeš li ukratko opisati svoj nogometni put od Tarantele do Grbavice?

Nogometni put sam počeo u Župi, kao i većina župske muške djece i ja sam počeo trenirati u Čibači već s osam, devet godina. Kad smo počeli s utakmicama prvo sam igrao na beku i jednu utakmicu sam slučajno stao na gol jer se golman naše ekipe povrijedio i tako sam na golu i ostao. Kad je za trenera juniora u NK Župa dubrovačka došao Darko Miladin i dogovorio prijateljsku utakmicu s Hajdukom odveo nas je na Poljud i nakon te utakmice mi je Hajdukov trener golmana Zoran Varvodić me je pozvao dođem par dana na probu u Hajduk.

Prvo sam otišao dva dana na probu, pa na dva tjedna i onda me je Hajduk pozvao da dođem i da se prebacim u Srednju školu u Split. Prošao sam sve uzraste osim najmanjih u Hajduku od Mlađih Kadeta do Juniora, slijedila je "B" momčad i rad s prvom ekipom za koju nemam službeni nastup, ali sam odigrao par prijateljskih utakmica. Nakon toga sam poslan na posudbu u Primorac iz Stobreča u kojem sam bio pola godine dok je igrao drugu ligu, te dvije godine u trećoj HNL. Nakon Primorca ponovo nastupam za Hajdukovu B momčad, zatim idem u RNK Split koji je tada bio prvoligaš. Kada je Split zbog financijskih problema iz prve ispao u treću ligu u njemu ostajem još godinu dana, a u tom razdoblju sam bio kapetan momčadi.

Sljedeću sezonu prelazim u Zadar koji je tada ušao u drugu ligu. Bila je to stvarno lijepa godina dana, ali i Zadar iz sličnih razloga kao i Split ispada iz lige. Imao sam nakon toga jednu manju epizodu u Belgiji koja nije prošla kako bi trebalo, nešto se zakompliciralo oko ugovora, pa se vraćam u Split i bez kluba sam pola godine. Iza toga pola godine sam u Solinu, gdje sam bio ovo vrijeme pandemije koronavirusa. Evo sad sam dobio poziv za probu u Željezničar i zadovoljio njihove trenere i potpisao ugovor.

S kojim si sve poznatim vratarskim imenima trenirao i igrao?

Radio sam s Vijekom Tomićem, Lovrom Kalinićem, treneri su mi bili Vedran Runje, Vlado Balić, u Zadru sam nekoliko treninga nakon Svjetskog prvenstva trenirao s Danijelom Subašićem ...

Kako si dočekan u Sarajevu, kakav je tvoj trenutni status u klubu , kakva je konkurencija među vratnicama i što očekuješ u proljetnom dijelu sezone?

U Sarajevu sam dočekan stvarno jako dobro ima par momaka koje poznam od prije bili smo skupa u Hajduku i Zadru i ekipa me je prihvatila odlično. Dosta je sličan mentalitet kao u Splitu, a Split mi je inače jako drag, ekipa je "prava raja". Što se tiče mog statusa i konkurencije na golu malo je nezahvalno pričati što očekujem u proljetnom dijelu sezone. Moje je da radim i treniram, a trener će odlučivati što i kako dalje. Konkurencija na vratima je dobra uz mene su dva golmana i još jedan mlađi, momci su odlični i oni su me stvarno dobro prihvatili i vjerujem da će među nama biti dobra i zdrava konkurencija.

Foto; FK Željezničar, RNK Split

Pročitano 534 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 03 Ožujak 2021 08:17
  • veličina pisma smanji veličinu pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma uvečaj veličinu pisma

About Author