Subota, 20 Travanj 2024
Nardelli o proračunu Općine u 2023. godini;  Uspjeli smo zadržati sve one standarde koje smo do sada imali

Nardelli o proračunu Općine u 2023. godini; Uspjeli smo zadržati sve one standarde koje smo do sada imali

Prošla 2022. godina bila je godina povratka nakon Covid pandemije i krize koju je izazvala. Vratili su nam se turisti, čiji je izostanak proteklih godina donio značajne gubitke na prihodovnoj strani Općinskog proračuna, pa je njihov povratak donio veliku dozu optimizma i zadovoljstva u našoj Općini.

- Nakon dvije godine u kojima je u dobroj mjeri izostala turistička sezona, a znamo što to znači kad nam je turizam glavna gospodarska grana i izvor prihoda bez kojih na možemo, konačno smo dočekali da nam se ta sezona vratila, mada ne u predsezoni koja je dosta loše krenula, ali glavna sezona i podsezona su bile dobre pa smo na kraju na nivou od 84 posto od ostvarenog u 2019. godini s kojom se volimo uspoređivati. S tim rezultatima možemo biti svi skupa zadovoljni, ne samo u materijalnom smislu nego i zbog optimizma koji je prošla godina vratila među žitelje Župe dubrovačke - rekao je općinski načelnik Silvio Nardelli.

Mi smo kroz ove dvije kalendarske godine koje je obilježila Covid kriza, kao i ostale jedinice lokalne samouprave, dobili pomoć iz Državnog proračuna u dva navrata na ime izgubljene dobiti u proračunu ukupno 7,9 milijuna kuna što nam je uvelike pomoglo u normalnom funkcioniranju. Radi se o beskamatnoj pozajmici na temelju izračuna Ministarstva financija kojim je utvrđeno koliko su nam zbog pandemije umanjena sredstva na prihodovnoj strani proračuna.  Općina Župa dubrovačka je u ovom trenutku dužna državi tih  7,9 milijuna kuna, a prvi dio od 4,2 milijuna moramo vratiti u ovoj godini. Ni smo ta sredstva osigurali u proračunu, međutim krećemo s inicijativom prema Vladi RH i nadamo se da će se taj novac ili u cijelosti ili dijelom oprostiti i otpisati, jer se radi o milijunskim iznosima koje teško možemo vraćati, a da se to ne osjeti na sve one aktivnosti i projekte koje Općina ima.Proračun u prošloj godini je realiziran u visini od 55 milijuna kuna, pa smo s jednom dozom opreza planirali i proračun za 2023. u visini od 7,5 milijuna eura. Nadamo se da će sredstava biti nešto i više, pa da ćemo i neke druge aktivnosti koje u ovom momentu nismo uvrstili u proračun uspjeti realizirati kroz ovu godinu.

U  drugoj polovici godine prestaje program financiranje dijela troškova Dječjeg vrtića iz EU Fondova, i dalje će se zadržati dostignuti standardi

Što obilježava ovu godinu? Uzmimo Dječji vrtić koji nas je koštao oko 5,5 milijuna kuna u 2021. godini, u prošloj godini je za njega izdvojeno 7,5 milijuna, a u proračunu za 2023. je za župski vrtić planirano oko 1.220.000,00 Eura (9,2 milijuna kuna). S obzirom da nam sredinom ove kalendarske godine prestaje program iz EU Fondova koji koristimo zadnjih nekoliko godina, ako želimo zadržati dostignute standarde ovih milijun i 220 tisuća Eura je nužno kako bi to postigli. Riječ je o zadržavanju istog programa, istog broja djece u vrtiću kojih je ove godine 530, zadržavanju stručnih službi i ukupnog broja zaposlenika koji je danas oko 85 zaposlenih u vrtiću te standarda postignutih kroz korištenje programa iz EU Fondova.

Povećanje troškova el. energije za Javnu rasvjetu je ogroman izdatak za jedinice lokalne uprave

Druga stvar koja će obilježiti ovu godinu je značajno povećanje troškova el. energije vezanih uz javnu rasvjetu. Vlada RH je svojim odlukama zaštitila građane i domaćinstva od većeg poskupljenja struje, međutim ne i poslovnu tarifu u koju spadaju i jedinice lokalne samouprave. To je nešto s čim se ne mogu složiti, jer mi smo u 2021. za troškove el. energije izdvajali između 700 i 800 tisuća kuna, pa smo u 2022. došli na iznos od milijun i pol, a  za 2023. godinu provedenim Javnim natječajem smo došli na iznos od 4,4 milijuna (583,500,00 Eura). Očekujemo da će Vlada RH nešto poduzeti po tom pitanju jer je to za jedinice lokalne uprave postao ogroman izdatak. Mada smo od početka pandemije napravili određene uštede, to je nedovoljno da bi se ublažio ovoliki porast cijene.  

Kad spojimo ove dvije stvari, povećane troškove vrtića i veliki porast troškova javne rasvjete, jasno je da je to veliki dio Općinskog proračuna koji bi inače mogli koristiti za neke  infrastrukturne  i druge projekte.

2023. godinu će obilježiti i radovi na Groblju Dubac

U prošloj godini smo imali situaciju da nismo mogli provesti postupak Javnog natječaja i ugovaranje posla izgradnje samih grobnica Groblja Dubac, jer taj novac niti mi niti Grad Dubrovnik nismo mogli osigurati u proračunu. Zahvaljujući uplatama građana koji su uplatili 90 posto iznosa, ovisno o tipu grobnica koje su izabrali, tvrtka Groblje Dubac je na računu osigurala sredstva za pokretanje postupka Javne nabave, izabran je izvođač i danas se grobnice na budućem groblju grade. Uz izgradnju samih grobnica potrebno je izgraditi i neke objekte i građevinske zahvate koje kasnije tehnički ne bi bilo moguće zbog pristupa istima s obzirom da su u okviru samog obuhvata groblja. Govorimo o zahvatima koje se ne financiraju iz uplata građana, nego taj novac mora osigurati  Grad Dubrovnik i Općina Župa dubrovačka kroz svoje proračune. Tako smo i u ovoj godini iz općinskog proračuna osigurali preko 270 tisuća eura (preko 2 milijuna kuna) za sufinanciranje onih naših 24 posto dijela sredstava potrebnih za realizaciju navedenih građevinskih zahvata.

Uspjeli smo kroz proračun osigurati novac kako bi zadržali sve one standarde koje smo do sada imali

Uz osigurana sredstva za vrtić koji je postao jako zahtjevan, izuzetno sam sretan što smo zadržali sve one standarde koje smo do sada imali, bilo da se radi o pitanju dodjele stipendija,  socijalne skrbi, sporta , održavanja komunalne infrastrukture, rada Općine i naša dva Komunalna društva, Dobrovoljnog vatrogasnog društva ... Uspjeli smo kroz proračun osigurati novac za normalan rad  i standarde koje smo do sada imali.  I nadalje plaćamo cjelodnevni boravak djece u školi kojoj smo prošle godine,zahvaljujući Zakladi Miloslavić, osigurali jednosmjenski rad. Moram se zahvaliti  Zakladi Miloslavić kao i OTP banci na pomoći pri osiguranju što većeg broja stipendija. Tu su i sredstva za redovno održavanje svih naših javnih površina i nerazvrstanih cesta.

Uz Groblje Dubac kapitalna ulaganja u 2023. godini  za koja su u proračunu osigurana sredstva su; druga faza izgradnja kanalizacijske mreže naselja Čibača kojom ćemo doći do samog naselja nakon čega ostaje izgradnja mjesne mreže. Tu su i dva dječja igrališta jedno u Čibači, drugo u Mandaljeni. U naselju Čibača smo kupili dodatno zemljište na istoj lokaciji gdje smo već prije osigurali zemljište za igralište , te smo tako osigurali i uvjete za izgradnju društvenog doma, rekonstrukciju ceste i izgradnju jedne nove ceste – zaključio je Nardelli.


Izmjenama UPU-a Pastoralni centar omogućit će se izgradnja sakralnog objekta za pastoralne potrebe u Kuparima

Podsjetimo, prije više godina suradno s Dubrovačkom biskupijom smo proveli  Javni natječaj nakon kojeg je prihvaćeno Idejno rješenje, međutim radi se o prilično zahtjevnom projektu kako za Općinu, tako i za Biskupiju. Mi smo na našem dijelu planirali plivalište i sportsku dvoranu, a biskupija u dijelu istočno od rijeke Tarante objekte Pastoralnog centra. Radi se o milijunskom projektu već po pitanju izrade projektne dokumentacije, a da ne pričamo o cijeni same izgradnje. Pošto biskupija nije u mogućnosti krenuti u izgradnju svega što je zamišljeno projektom, obratila nam se je sa zahtjevom za izradu izmjena i dopuna UPU-a Pastoralni centar kako bi se omogućila fazna izgradnja,  to jest izgradnja jednog sakralnog objekta koji će služiti za pastoralne potrebe vjernika Općine. Navedene izmjene planiramo odraditi u prvih nekoliko mjeseci ove godine, a nakon toga biskupija može krenuti u projektiranje i ishođenje dokumenata za izgradnju.

  • Autor: Niksa Duper