Nedjelja, 18 Travanj 2021
Sanacija platana u Mlinima, orezivanje grana i postavljanje novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla (FOTO)

Sanacija platana u Mlinima, orezivanje grana i postavljanje novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla (FOTO)

Sukladno izrađenom specijalističkom elaboratu o kontroli stabla platana (Platanus orientalis L.) u Mlinima, a sve u svrhu sanacije stabla kao i osiguranja adekvatne sigurnosti korištenja prostora u blizini stabla, potrebno je izvršiti dvije simultane faze sanacije; orezivanje grana i postavljanje novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla.

Za prvu fazu orezivanja angažirana je tvrtka „Borovac“ iz Žrnova s otoka Korčule koja će izvršiti uklanjanje dotrajalih grana na stablu platane. Kako bi sve bilo odrađeno u okvirima struke, u konzultaciji s osobama iz biološke struke, stručni nadzor i vođenje orezivanja vrši tvrtka „Arboring“ specijalizirana za usluge i savjetovanje u urbanom šumarstvu i arborikulturi iz Jastrebarskog. Navedena tvrtka će potom izvršiti drugu fazu sanacije učvršćivanja krošnje stabla postavljanjem novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla.

Radovi će se vršiti kroz dva do tri dana zavisno od vremenskih prilika, a sve u cilju zaštite stabla platane zbog svoje posebne vrijednosti, a naročito zbog sigurnosti korištenja prostora u blizini stabla.

Kako bi se sačuvalo stablo platane kao simbol mjesta Mlini, poduzete su mjere izradbe specijalističkog elaborata koristeći se dijagnostikom rezistografom i soničnim tomografom.  Vrijednost navedenog elaborata je 39.987,50 kuna, dok je vrijednost orezivanja 11.250,00 kuna, te vrijednost druge faze postavljanja novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla (zatege)  24.025,00 kuna.

- Nadamo se da će se ovom intervencijom dodatno produžiti vijek platane koja je već dugi niz godina simbol Mlina - poručuju iz Općine Župa dubrovačka.

  • marketingA1