Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
Proslava sv. Ane na Brgatu, središnje euharistijsko slavlje predvodio mons. Roko Glasnović

Proslava sv. Ane na Brgatu, središnje euharistijsko slavlje predvodio mons. Roko Glasnović

Vjernici Brgata proslavili su danas blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Ane, a središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Napomenuvši kako se roditelji Blažene Djevice Marije Joakim i Ana ne spominju u Svetom pismu nego u se u tradiciji Crkve spominju već od prvih stoljeća biskup je u propovijedi protumačio značenje njihovih imena te potaknuo vjernike na promišljanje o tome što sveti Marijini roditelji mogu poručiti današnjim vjernicima.

Ovaj blagdan nam želi posvjedočiti kako je Marija došla do života i kako je došla do vjere, kazao je biskup. „Iako je to milosni dar, ne može se zanemariti uloga roditelja u prenošenju vjere“, istaknuo je biskup te više govorio o načinima na koje roditelji, ali i svi ostali koji vjeru prenose novim generacijama, to mogu činiti.

Podsjetio je i kako su sv. Joakim i Ana zaštitnici djedova, baka i starijih osoba, a sv. Ani se posebice u molitvama obraćaju žene željne poroda, trudnice i rodilje. Spomenuo je također majku i liječnicu sv. Ivanu Beretta Molla koju je 2004. godine svetom proglasio sv. Ivan Pavao II. odajući tako priznanje svim majkama. Ova svetica je za život prinijela najveću žrtvu – svoj život.

Pjevanje na misi predvodio je župni zbor, a na kraju su se svi molitvom obratili sv. Ani ispred njezinog kipa u župnoj crkvi. Župnik don Nikola Berišić zahvalio je svima na sudjelovanju.

Jutarnju misu u župnoj crkvi predslavio je župnik Cavtata i dekan Konavoskog dekanata don Mato Karamatić, a večernju franjevac iz Male braće fra Nediljko Jerkan.

  • Autor: A.T. - Dubrovačka biskupija FOTO; Župa Sv. Ane