Petak, 19 Travanj 2024
Uskrsna poruka biskupa Glasnovića: Hajdemo i mi da uskrsnemo s Njime!

Uskrsna poruka biskupa Glasnovića: Hajdemo i mi da uskrsnemo s Njime!

Ljubljena braćo i sestre!

Stara mudrost kaže kako primjeri privlače. Exempla trahunt! Oni pokreću čovjeka i ostavljaju trag na njemu. I ovaj Uskrs je vrijeme i prilika da potražimo takve primjere i oživimo svoju vjeru.

„Bijaše neki bolesnik Lazar“ (Iv 11, 1), počinje Ivan u svom evanđelju pripovijedati o poznatom nam događaju kada Isus uskrišava svoga prijatelja Lazara nakon što je već četiri dana bio u grobu. Ime Lazar znači Bog mu pomaže.

Lazar, to smo svi mi. To što smo bolesni ili zdravi ne priječi Isusa da nas ljubi. A to što ćemo umrijeti ne treba nas plašiti. Sam Isus kaže: „Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će“ (Iv 11, 25).

Uskrsnuće je cilj i svrha našega života. Ali treba priznati da postoje protivljenja u nama i oko nas i nije uvijek lako ispravno shvatiti i prihvatiti mnoge stvari pa tako ni uskrsnuće. Puno toga nas pritišće, sumnje nam obuzimaju srce, pa nam i vjera može oslabiti. „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati“ (Iv 20, 25), sumnjao je i jedan od dvanaestorice.

Isus je za svoga zemaljskog života često znao iznenaditi učenike svojim odlukama. Na jednom mjestu Toma zvani blizanac reče suučenicima: „Hajdemo i mi da umremo s njime!“ (Iv 11, 16). Dogodit će se kasnije da će učenici uistinu dijeliti s Isusom sudbinu i umirati u zajedništvu s Njime. Oni su bili odlučni u nasljedovanju Isusa i nama su primjer koji privlači, da budemo i mi uz Isusa.

I najvažnije u našem životu jest: nikada se ne odvojiti od Isusa. Vjera nas pokreće da drugima naviještamo i svjedočimo Radosnu vijest spasenja kojoj je cilj uskrsnuće. Vjera u uskrsnuće temelji se na vjeri u Boga koji nije „Bog mrtvih, nego živih“ (Mk 12, 27).

Ljubljena braćo i sestre,

Isus je uskrsnuo! Raduju se nebo i zemlja. Nema više straha. Krist je pobijedio smrt i darovao nam novi život. Otvorimo i mi svoja srca, pogledajmo i progledajmo očima vjere. Prepoznajmo Krista koji nam ide u susret, već sada i ovdje. Srce nam vapi: Trebaš nam Isuse! Mir nam podari. Uskrsni u našim životima. Daj nam da iz smrti, kojom smo okruženi, u sebi i oko sebe, prijeđemo u život s tobom, i ovdje i u vječnosti. No, ponajprije, čujmo i prepoznajmo Kristov uskrsni pozdrav: „Mir vama, ne bojte se, ja sam!“ Kristov mir donosi nam promjenu, novi život. Dar Kristova života koji se po uskrsnuću događa u nama i po nama, poziva nas da dotaknemo rane na njegovim raspetim rukama i nogama, opipamo njegov probodeni bok, operemo se u krvi i vodi što iz njegova boka istječu.

Darujmo novost i radost Uskrsnoga prepoznajući ga u braći i sestrama, Lazarima, potrebnima, u osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju, svakoj obitelji i osobi. Poklonimo mu se i zajedno s apostolom Tomom recimo s oživljenim povjerenjem: „Gospodin moj i Bog moj!“ (Iv 20, 28).

Hajdemo i mi da uskrsnemo s Njime!

Svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

+ Roko Glasnović

dubrovački biskup


Video sadržaj

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • Video sadržaj