Petak, 19 Travanj 2024
Proslava Dana života i braka u Mandaljeni, svečano euharistijsko slavlje predvodio biskup Glasnović (FOTO)

Proslava Dana života i braka u Mandaljeni, svečano euharistijsko slavlje predvodio biskup Glasnović (FOTO)

Dan života i Dan braka za dekanat Dubrovnik 2 proslavljen je sinoć u župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni.

Voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije Silvia Sokal Gojavić u prigodnom predavanju govorila je o teškoćama u bračnim odnosima s kojima se susreće kroz rad savjetovališta.

Iako je svaki bračni odnos priča za sebe, ipak postoje uobičajene teškoće, kazala je. Zatim je predavačica nabrojala neke sastojke važne za zdrav brak i o njima detaljnije govorila. Ti važni sastojci za brak su: komunikacija, zajednička molitva, zrelost, zahvalnost, poštivanje različitosti, volja da brak uspije, odnos s Bogom te očekivanja.

Govoreći o teškoćama u komunikaciji u braku voditeljica Obiteljskog savjetovališta kazala je kako ta komunikacija zna biti jako loša ili se većina komunikacije svodi na ubojite poruke kao što su prigovaranja, okrivljavanja, kritiziranja, ponižavanja i sl.

Pojavljuju se često i teškoće u očekivanjima koja uglavnom ostaju neostvarena, pa osobe u braku postaju frustrirane, ljute, a najčešće sami niti ne izgovore ono što očekuju nego očekuju da bračni partner zna što bi trebao učiniti.

Ponudila je okupljenima neke postaje puta pomoću kojih mogu mijenjati sebe, a to su uvid, odluka, mijenjanje te ustrajnost, za koju treba moliti Boga.

O svom bračnom životu i nekim poteškoćama kroz koje su prolazili svjedočili su supružnici Kate i Leonardo Bulić. Istaknuli su u svemu tome važnost pouzdavanja u Gospodina.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u zajedništvu s predsjednikom Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije don Marinkom Šljivićem, dekanom dekanata Dubrovnik 2 fra Veselkom Grubišićem, mjesnim župnikom don Vilimom Petrovićem te drugim svećenicima iz župa ovog dekanata. Ljepoti liturgijskog slavlja pjevanjem je pridonio župni zbor.

Osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak dubrovački biskup je u propovijedi govorio o raskoraku između govoriti i činiti, što se svima u životu događa. Spomenuo je i riječi jednog etičara koji je govorio, a nije činio te se opravdavao time da je on putokaz, a putokazi ne hodaju.

Nama su potrebni svjedoci i mi sami trebamo biti svjedoci Božje ljubavi, nastavio je biskup. Tu Božju ljubav potrebno je svojim životom svjedočiti posebno u svojim obiteljima, pa onda i u drugim zajednicama u kojima živimo i radimo. Najbolja sredstva tog svjedočanstva su osobni primjer i ljubav koju možemo na razne načine iskazivati drugima.

Bračni parovi imali su prigodu obnoviti svoja bračna obećanja te tako s ove dekanatske proslave ponijeti novi poticaj i ohrabrenje za nastavak bračnog i obiteljskog života. Susret je završio neformalnim druženjem u župnoj dvorani.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr