Petak, 19 Travanj 2024
Dubrovačka biskupija; Podjela potvrda o završetku programa „Formacija liturgijskih čitača“

Dubrovačka biskupija; Podjela potvrda o završetku programa „Formacija liturgijskih čitača“

Dodjela potvrda o završenom programu „Formacija liturgijskih čitača“ koji je prvi put ove godine organiziran za vjernike koji su se željeli bolje pripraviti za čitanja u liturgijskim crkvenim slavljima, bit će u subotu, 2. travnja na misnom slavlju u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku. Misa će početi u 12. 30 sati, a predvodit će je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović koji će liturgijskim čitačima predati potvrde.

Program „Formacija liturgijskih čitača“ organiziralo je Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije, a izvođen je u veljači, ožujku i travnju 2022. godine kroz četiri dvodnevna susreta u ukupnom trajanju od 40 sati.

Program su izvodili profesori s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i profesorice hrvatskog jezika iz Dubrovnika: Čitanje Biblije u odgoju i katehezi – prof. dr.sc. Jadranka Garmaz; Čitanje, tumačenje i aktualizacija odabranih biblijskih tekstova – doc.dr.sc. Domagoj Runje; Sredstva, prostor i geste liturgijskog čitanja – dr.sc. Domagoj Volarević; Psihološko – egzegetska analiza tekstova i bibliodrama – dr.sc. Gina Šparada; Nastupi i vježbe čitanja – prof. Mirjana Žeravica i prof. Katica Vidojević, te Helena Barišić i Marija Konsuo.

Teme susreta su bile: Liturgijski čitač i osobni proročki poziv; Čitač u zajednici; Čitač pred Božjom objavom te Ostvarenje Božje riječi u svijetu.

Formaciju je završilo 49 osoba, a sudjelovali su liturgijski čitači iz 14 župa iz četiri dekanata: Dubrovnik 1, Dubrovnik 2, te Konavoskog i Pelješkog dekanata.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr