Petak, 26 Travanj 2024
Objavljen raspored blagoslova obitelji u Župama Mandaljena i Mlini, u župama Brgat i Postranje blagoslov već počeo

Objavljen raspored blagoslova obitelji u Župama Mandaljena i Mlini, u župama Brgat i Postranje blagoslov već počeo

Zbog opasnosti od zaraze koronavirusom izmijenjen je naš cjelokupni život, pa nažalost ove godine Adventsko i Božićno vrijeme provodimo i iščekujemo u posebnim okolnostima. Tako će i tradicionalni pohod župnika i blagoslov obitelji biti u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, u nekim biskupijama i župama je otkazan (ili odgođen za proljeće), u nekom će se obaviti tijekom Adventa, a u dijelu župa blagoslov je predviđen u uobičajeno vrijeme.

Među župama koje su odlučile blagoslov obitelji ove godine imati u vrijeme Adventa su i Župe Brgat i Postranje. Don Nikola Berišić je u perak i subotu pohodio obitelji na Donjem i Gornjem Brgatu, danas su na rasporedu Grbavac i Martinovići. Iduću subotu 20. prosinca Makoše, a u nedjelju 21. prosinca Buići, Jozef i Radovina.

U župi sv. Marije Magdalene blagoslov počinje u ponedjeljak 28. prosinca. Don Vilimu će u ovogodišnjem blagoslovu i pohodu obiteljima pomoći dvojica kolega; o. Krešimir Đaković isusovac iz Grada, te iza Nove godine don Milenko Krešić.

- Kod blagoslova dobit ćete u kuverti kalendar, naljepnicu i vrećicu tamjana. Svećenik će nositi masku, a siguran sam da ćete je nositi i vi koji nas očekujete u svojim domovima - poručio je don Vilim.

U Župi Sv. Ilara blagoslov počinje isti dan, ponedjeljak 28. prosinca.

- Ja ću ove godine sve pohoditi sam, to iz razloga da pomalo upoznam dijelove župe i same obitelji. Nadam se da će obitelji, prema mogućnosti, biti na okupu za molitvu i blagoslov da nas Bog prati u svim našim potrebama. Za pratnju mi je potreban jedan crkovinar, jer idem prvi puta, ali poštivat ćemo sve mjere. Blagoslov je ove godine bez kađenja. Gdje god je moguće i potrebno nećemo ulaziti u prostorije. Gdje je možda propisana izolacija ili bilo koji drugi razlog da se ne može taj dan blagosloviti, ja ću po pozivu naknadno pohoditi obitelj. Isto vrijedi i za one koji su u vrijeme blagoslova odsutni. Novodoseljeni župljani koji žele blagoslov trebaju se prijaviti župniku - napisao je don Miljenko Babaić u obavijesti vjernicima.

- Što se tiče darova, priloga prilikom blagoslova obitelji treba razumjeti sljedeće: Vjernici svojim dobrovoljnim darovima kroz godinu pomažu uzdržavanje crkve, župne kuće, župnika i ostalih pastoralnih potreba. Taj dar se može priložiti u župni ured, ili nakon Sv. misa bilo kada kroz godinu. Može a ne mora prilikom pohoda za blagoslov obitelji. Pohod i blagoslov obitelji je prvenstveno susret i zajednička molitva za pomoć Božju. Ovo molim razumjeti jer razlog Božićnog blagoslova nije prihod - poručio je don Miljenko.


Raspored blagoslova župa sv. Marije Magdalene - Mandaljena


Raspored blagoslova župa sv. Ilara - Mlini