Četvrtak, 18 Travanj 2024
Osnovana Župska stranka; ŽUPKA - Predsjednik Antun Bašić, potpredsjednici Miloslavić i Vuletić

Osnovana Župska stranka; ŽUPKA - Predsjednik Antun Bašić, potpredsjednici Miloslavić i Vuletić

Pred oko 150 nazočnih mještana Župe dubrovačke večeras je u kongresnoj dvorani hotela Sheraton u Srebrenom osnovana Župska stranka - ŽUPKA, stranka koja, kako je rečeno,  okuplja ljude različitih svjetonazora i nije zaokupljena određenom političkom idejom. Usredotočena je na rješavanje realnih, svakodnevnih problema s kojima se susreću stanovnici Općine Župa dubrovačka i Dubrovačko-neretvanske Županije. Okupljene Župljane na početku osnivačke skupštine u ime inicijativnog odbora koji su činili oporbeni vijećnici u župskom Općinskom vijeću je pozdravio Petar Vuletić, a za predsjedavatelja skupštine jednoglasnom odlukom je izabran Mario Grbić. 

Slijedilo je prihvaćanje Statuta stranke, programske deklaracije, te izbor članova tijela stranke. Za prvog predsjednika Župske stranke - ŽUPKA izabran je Antun Bašić, dipl.oec. nositelj nezavisne liste koja je na prošlim izborima osvojila tri mandata u Općinskom vijeću.

- Želim vam reći j ono s čime smo i počeli ovu osnivačku skupštinu, a to je da je Župa naš jedini dom. ŽUPKA je stvorena kako bi taj naš jedini dom učinila ugodnim za cijeli naš narod, dobrodošlim za naše goste i sigurnim za našu djecu.ŽUPKA je mjesto okupljanja prvenstveno mladih, slobodoumnih ljudi, različitih profesionalnih i drugih opredjeljenja koji su spremni dio svog vremena i znanja pokloniti svojoj Župi - poručio je na početku svog govora izabrani predsjednik stranke.

- Nužno je provesti sveobuhvatnu modernizaciju kompletnog sustava vođenja Općine, motivirati upravna tijela, ubrzati procese donošenja odluka, modernizirati način komunikacije unutar Općine ali i prema van. Danas imate „ležeće policajce, konope i stupiće“, sve te relikte prošlosti ćemo zamijeniti modernim sustavima upravljanja poput videonadzora, kamera za kontrolu brzine i automatskih rampi. Svijet oko nas se razvija i mijenja, mi želimo biti aktivni sudionici tih procesa, želimo da Župa kao društvo uči, napreduje i prati taj ritam svijeta - rekao je Bašić.

- Ova stranka će trajno promovirati zajedništvo, koje se manifestira potpunom otvorenošću za sve koje i ovim putem pozivamo da nam se pridruže, kao i trajnom i otvorenom suradnjom sa pojedincima i političkim strankama kojima je cilj prosperitet naše Župe - zaključio je Antun Bašić.

Za potpredsjednike stranke izabrani su Marko Miloslavić i Petar Vuletić, dok je na mjesto glavnog tajnik postavljen Mario Previšić. Uz navedene, članovi predsjedništva stranke su Luka Rašica, Blaženko Svaguša i Roberto Sentić.

Za predsjednika Nadzornog odbora izglasan je Mario Grbić, a dužnost predsjednika Suda časti vršit će Robert Ćorak.