Četvrtak, 29 Listopad 2020
Poticanje kritičkog čitanja među djecom - Projekt "Naša mala knjižnica" u župskoj školi

Poticanje kritičkog čitanja među djecom - Projekt "Naša mala knjižnica" u župskoj školi

Od studenoga 2019. u Osnovnoj školi Župa dubrovačka provodi se jedan novi i zanimljivi projekt koji se zove Naša mala knjižnica. Projekt se provodi u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika, a provodi ga knjižničarka Sandra Židan u suradnji s učiteljicama drugih i trećih  razreda.

Ciljevi projekta su poticanje kritičkog čitanja među djecom već od najranije dobi, promoviranje vrhunskih književnih djela za djecu hrvatskih i stranih autora te suradnja učitelja, knjižničara, roditelja i učenika.

U radionicama se tijekom projekta koristi šest knjiga za djecu hrvatskih, slovenskih i litavskih autora(KestutisKasparavičius: Podvodna priča; Iva Dužić: Bodljikava knjiga; Branka Žodan: Sjeverac dječarac i patka selica;Jana Bauer: Dingdong priče; Nada Horvat: Brljibanovo kazalište; Marijana Križanović: Čarobni kalendar), a svako dijete dobije i kreativnu knjižicu sa zadacima vezanima uz knjige iz projekta koje treba rješavati za vrijeme radionica. U okviru tih zadataka nalaze se i zadaci koji učenike potiču na likovno izražavanje te na pismeno izražavanje(pisanje priča, pjesama, vijesti, intervjua…) tako da zadaci osim sposobnosti razmišljanja i imaginacije, kod djece potiču i sposobnost pismenog, usmenog i likovnog izražavanja.

Radionice su do sada održane u 2.a, 2. b i 2. c razredu te su u njima uz učenike sudjelovale i učiteljice Renata Pavlin, Marijana Viđen Musladin i Mirjana Banić Malkić, a projekt će se nastaviti sve do kraja školske godine. Prva radionica u sklopu projekta održana je u 2. a razredu 12. studenoga, a tema joj je bila slikovnica Podvodna priča litavskog književnika KestutisaKasparavičiusa, dok je druga radionica na istu temu održana 10. siječnja u 2. c razredu. 16. siječnja 2. b razred i njihova učiteljica Marijana imali su radionicu na temu slikovnice Dječarac sjeverac i patka selica hrvatske književnice Branke Žodan, a 21. 1. u 2. a razredu održana je radionica na temu knjige pjesama Čarobni kalendar suvremene hrvatske književnice Marijane Križanović. U utorak 28. 1. u 2. c razredu održana je radionica na temu knjige priča za djecu slovenske književnice Jane Bauer Dingdong priče na kojoj su učenici odgovarali na pitanja vezana uz priču Nindže.