Petak, 19 Travanj 2024
Radionica „Rosica i fazan“ povodom Noći knjige, Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige

Radionica „Rosica i fazan“ povodom Noći knjige, Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige

U petak 21. travnja je tijekom drugog, trećeg i četvrtog sata u 1. a razredu održana radionica povodom Noći knjige, Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige. Radionica je održana na temu priče „Rosica i fazan“ suvremene hrvatske književnice za djecu Tamare Bakran, a radionicu je održala knjižničarka Sandra Židan u suradnji s učiteljicom 1. a razreda Renatom  Pavlin.

Na početku sata učenici 1. a razreda pričali su s knjižničarkom i učiteljicom o svojim odnosima sa starijom braćom, a zatim im je knjižničarka pročitala prvi dio priče o vili Rosici koja je bila nesretna zato jer se tri njene starije sestre nisu htjele s njom igrati i koja je zatim srela fazana koji ju je htio oraspoložiti tako što će joj pokazati nešto lijepo. Knjižničarka je prekinula čitanje baš u najnapetijem trenutku priče i onda učenicima zadala zadatak da svaki od njih sam razmisli kako je priča dalje odvijala i kako je završila te da nastavak i kraj priče nacrtaju na listu papira u obliku stripa, a učiteljica Renata im je objasnila kako se crta strip.

Nakon toga su naši vrijedni učenici razmislili kako je priča mogla završiti i nacrtali svoje stripove. Kada ih je većina nacrtala strip, jedan po jedan su ustajali sa svog mjesta i ostalim učenicima u razredu te knjižničarki i učiteljici pokazivali što su nacrtali te su pred cijelim razredom ukratko ispričali kako je, po njihovom mišljenju, priča završila.
Nakon što su svi učenici završili svoje izlaganje pred razredom, knjižničarka je iz knjige   pročitala kraj priče te nakon toga još razgovarala s učenicima o priči, a na kraju razgovora zaključili smo da se trebamo dobro ponašati prema svojoj braći i sestrama bez obzira na to jesu li stariji ili mlađi od nas- da se prema njima trebamo ponašati s poštovanjem i posvetiti im svoje vrijeme igrajući se i družeći se s njima.

Kako je izgledala ova radionica i kako su izgledali stripovi koje su učenici nacrtali, možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Sandra Židan

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr