Četvrtak, 25 Travanj 2024
Renata Zlatković, autorica romana Kao moj brat, održala radionicu s učenicima sedmog razreda župske škole

Renata Zlatković, autorica romana Kao moj brat, održala radionicu s učenicima sedmog razreda župske škole

U ponedjeljak, 3.travnja, u župskoj školi gostovala je književnica Renata Zlatković. Autorica romana Kao moj brat održala je radionicu s učenicima 7. razreda koji su roman pročitali kao lektirno djelo te je sadržaj romana poslužio i kao dio Školskog  preventivnog programa. Drukčijem satu lektire uz učiteljicu Hrvatskoga jezika Ivanu Marić  prisustvovala je i školska psihologinja Nikica Greguš.   

   Roman Kao moj brat prati priču dječaka Viktora kojemu je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, dječak ima  visok  kvocijent inteligencije, pojačan interes usmjeren prema znanosti, posebno paleontologiji. Viktor ima slabe socijalne vještine, ali ih marljivo vježba.

   Roman je pisan u prvom licu pa je čitatelju vrlo lako uživjeti se u lik glavnog junaka. Učenici su na radionici mogli saznati više o samom sindromu, ali i to kako osobe s visokofunkcionirajućim autizmom doživljavaju svijet oko sebe. Različitim vježbama senzibilizirali su se s glavnim likom Viktorom, te su pokušali ući u svijet osobe s Aspergerovim sindromom. Cilj radionice bio je potaknuti učenike na razumijevanje i prihvaćanje različitosti, što će ih kroz život zasigurno učiniti boljim i kvalitetnijim osobama.

   Učenici su imali priliku saznati i kako je autorica dobila ideju napisati roman o autizmu. Saznali su i da se puno vremena pripremala za pisanje romana čitajući i proučavajući znanstvenu literaturu, što je istaknula kao najvažniji dio procesa pisanja. Naglasila je da piše jer voli pisati, zabavno je, te joj ponekad služi kao „ispušni ventil“, čime je željela potaknuti učenike da pišu što više.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr