Utorak, 26 Svi 2020
Anton Jurkić; Ministarstvo potiče ostanak kod kuće, u školu bi išla djeca koja nemaju s kime ostati doma

Anton Jurkić; Ministarstvo potiče ostanak kod kuće, u školu bi išla djeca koja nemaju s kime ostati doma

Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole prema najavama o popuštanju mjera od 11. svibnja bi se trebali vratiti u školske klupe. Međutim, nakon objave mjera HZJZ-a i  virtualnog sastanka koji je u jučer popodne s ravnateljima škola održala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, sve je jasnije da će se u škole vratiti samo oni učenici o kojima zbog povratka njihovih roditelja na posao, doma nema tko skrbiti.

- Preporuka ministarstva je da roditelji dobro prouče upute koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Najbitnije je da se preporučuje ostanak doma svim učenicima kroničnim bolesnicima i svima koji žive u obiteljima s roditeljima, bakama i djedovima koji imaju kronične probleme. Ministarstvo u biti potiče ostanak kod kuće, jedino da u školu dolaze djeca čija oba roditelja rade i koja nemaju nikakvu mogućnost skrbi kod kuće - rekao je Anton Jurkić ravnatelj OŠ Župa dubrovačka nakon jučerašnjeg sastanka s ministricom.

- U jednom razrednom odjeljenju može biti maksimalno devet učenika, u našoj školi je prosjek 24 djece po razredu. Učitelji će početkom idućeg tjedna iskomunicirati s roditeljima koliko je tih učenika koji nemaju mogućnost skrbi kod kuće, a ti će roditelji morati potpisati i meni dostaviti izjavu da su dobro proučili upute i da nemaju simptome bolesti. Kad dobijem povratnu informaciju koliko bi se djece moglo vratiti u školu, onda ćemo u suradnji s našim osnivačem Županijom vidjeti na koji način bi se mogla organizirati ta nastava. Važno je napomenut da u učionici devet učenika može biti cijelo vrijeme samo s jednom učiteljicom, a predmete kao što su vjeronauk i glazbeni koje im predavanju druge učiteljice bi i dalje pratili online. U preporukama se navodi da su sve te grupe od devet učenika plus učiteljica zatvorene i ne mogu se miješati s ostalima, znači odjeljenja bi trebala dolaziti u školu u različitim terminima od 8 do 9 sati. Puno je tu nepoznanica, pogotovo tko će djecu u tim različitim terminima dovoziti i odvoziti iz škole ako im roditelji rade - istaknuo je Jurkić.

- Puno je nepoznanica u svemu, sad se preporučuje da se online nastava svede na školu na trećem, naši učitelji su to puno više razvili u radu i  komunikaciji s djecom i roditeljima na daljinu pratili su svoje gradivo i to su već uhodali. Prvo je bilo rečeno da je škola na trećem svojevrsni backup, tako da bi se sada osloniti samo na to bilo premalo, pogotovo što ovaj način koji smo razvili dobro funkcionira. Učiteljica i učitelj bi sada od svoja u prosijeku 24 učenika trebao raditi s njih devet u školu, a za ostale i dalje izvoditi online nastavu što je teško izvedljivo - zaključio je Jurkić.

  • čestitke - tzzupanije
  • čestitke - opcina