Četvrtak, 25 Travanj 2024
Objavljene upute za škole i vrtiće; Odgojno-obrazovne skupine s po mogućnosti do 9 djece u grupi

Objavljene upute za škole i vrtiće; Odgojno-obrazovne skupine s po mogućnosti do 9 djece u grupi

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo danas su objavljena dugo očekivane upute po kojima bi od 11. svibnja trebali početi s radom vrtići i škole u razrednoj nastavi.

Na početku u temeljnim odrednicama Preporučuje se ostanak kod kuće djece i djelatnika  s  kroničnim  bolestima  (respiratornim,  kardiovaskularnim, dijabetesom,  malignim  bolestima,  imunodeficijencijama, djece  s  većim  tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti. Također se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati. Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj  mjeri  socijalno  distanciranje  (fizički  razmak)  kao  i  pojačana  osobna  higijena  i  higijena prostora.

Za boravak u vrtićima i školama neophodno je organizirati odgojno-obrazovne skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgajatelj/nastavnik što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine djece, 14 dana  od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu), za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“ ....

Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu ustanove na način da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosno na druge roditelje/skrbnike i djecu.  Dijete odgajatelj preuzima ili prepušta roditelju/skrbniku ispred ulaza u ustanovu, primjereno dobi djeteta.  Za vrijeme primopredaje, drugu djecu čuvaju druge odrasle osobe koje su na radnom mjestu.

Do  daljnjeg  su  zabranjeni  svi  posjeti  vrtićima  i  školama (primjerice kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl.). 

Više pročitajte na ovoj poveznici;

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 ZA USTANOVE RANOG I PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA TE OSNOVNOŠKOLSKE USTANOVE