Subota, 23 Rujan 2023
Nardelli na Javnoj raspravi; "Brza cesta nam je nužno potrebna, ali ovo tehničko rješenje treba mijenjati"

Nardelli na Javnoj raspravi; "Brza cesta nam je nužno potrebna, ali ovo tehničko rješenje treba mijenjati"

U raspravu na današnjem javnom izlaganju Studije utjecaja na okoliš  brze ceste Dubrovnik Čilipi u zgradi Sveučilišta Dubrovnik uključio se i općinski načelnik Silvio Nardelli. Iako je istaknuo kako je će sutra biti javno izlaganje u Župi dubrovačkoj na kojem će se o Studiji govoriti puno detaljnije, zbog velikog interesa javnosti odlučio se obratiti i ovom skupu

- Brza cesta nam je nužno potrebna svima, svi mi koji živimo u Župi svakodnevno trpimo i svi vi koji prolazite kroz Župu vidite što se događa.  Moramo naći zajednički jezik i napraviti što manju štetu i napraviti cestu kako bi riješili svoje svakodnevne probleme koji više nisu samo u ljetnim mjesecima. Činjenica je da je stanje iz godine u godinu sve teže, zato apeliram na sve da nađemo optimalno rješenje.

U roku ovog javnog izlaganja ćemo sazvati sjednicu Općinskog vijeća na kojoj ćemo napisati sve naše primjedbe koje se odnosu kako na samu studiju tako i na tehnička rješenja koje po mom mišljenju studija nije obradila. Spomenut ću samo neke primjedbe koje držim vrijednim da ih svi ovdje čujemo.

Ova varijanta prolazi kroz središnji dio Župe, na istočnom dijelu Župe nemamo nikakvih drugih varijantnih rješenja, postoji jedna jedina mogućnost i cesta može biti 50 metara gore ili dole. Kad govorimo o zapadnom dijelu Župe ovom studijom je obrađena trasa koja vodi ispod naseljenih mjesta Postranja. Ono što ukazujemo od samog početka je da ne želimo da se Župa podjeli na dva dijela. Upravo ovim tehničkim rješenjem bi se to dogodilo, a to se itekako da ispraviti. Naime, projektanti su predvidjeli izgradnju te ceste na jednom visokom nasipu koji doseže i do 17 metara te tako čini cijeli spektar problema svima nama koji u Župi živimo jer bi tim visokim zidom Župa bila podijeljena na dva dijela. To se da riješiti drugim tehničkim rješenjem da se nasip na toj visini zamijeni stupovima i vijaduktom tako da će ispod njega biti omogućena dosadašnja komunikacija, pristup zemljištima i ukupan život kao i do sada. To će upravo biti naš glavni zahtjev da se to ispravi. Na isti način je projektiran čvor Gajine te ćemo i za njega tražiti da se promijeni tehničko rješenje.

Tražit ćemo i da se pristupna cesta od Kupara do čvora Župa preprojektira i da se detaljno pristupi projektiranju kako bi spasili što je više moguće poljoprivrednih zemljišta i okućnica objekata s tim da sve ceste od Puta dr. Ante Starčevića, županijske ceste, nerazvrstane ceste i svih poljskih puteva imaju pristup na nju jer ta pristupna cesta nama u Župi u svakodnevnom životu treba biti žila kucavica u prometnom smislu - poručio je načelnik Nardelli.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • zagonetka_pobjede
  • 74 Dubrovačke Ljetne Igre