Četvrtak, 18 Travanj 2024
Obilježavamo 27. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija

Obilježavamo 27. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija

Hrvatska danas obilježava 27. obljetnicu vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u kojoj su hrvatske snage u manje od 32 sata oslobodile zapadnu Slavoniju i time označile početak povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica, što je tri mjeseca kasnije nastavljeno akcijom "Oluja".

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije izvedena je nakon što su više godina pobunjeni Srbi odugovlačili i odbijali sve ponude za mirnom reintegracijom okupiranog područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

"Bljesak", čiji je glavni cilj bio ulazak u Okučane, počeo je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu napadom na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške.

Hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom su akcijom, u manje od 32 sata, oslobodile više od 500 četvornih kilometara teritorija i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom na tom pravcu. Sudjelovalo je 7200 pripadnika vojnih i policijskih snaga.

U do tada najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu poginula su 42 hrvatska branitelja, a 162 su ranjena.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr