Nedjelja, 05 Svi 2024
Dan dubrovačkih branitelja; Obilježavamo 30. obljetnicu najvećeg napada na Grad u Domovinskom ratu

Dan dubrovačkih branitelja; Obilježavamo 30. obljetnicu najvećeg napada na Grad u Domovinskom ratu

Dubrovnik se danas prisjeća 6. prosinca 1991. godine i najvećeg napada na Grad u Domovinskom ratu. Na blagdan svetog Nikole prije 30 godina uz pretrpljene brojne ljudske žrtve i razaranje povijesne baštine, Dubrovnik je herojski obranjen!

Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca, obilježit će se odavanjem počasti poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, od 9 sati, na Groblju Boninovo, Muslimanskom groblju na Boninovu, kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade MUP-a i prisjećanjem na stradale vatrogasce i pripadnike HRM kod spomen obilježja na Liechtensteinovom putu.

U 10:30 polaganje je cvijeća i paljenje svijeća kod Križa na Srđu, gdje će se od 11 sati održati prigodni školski program. U 12:30 u Staroj gradskoj luci sjećanje je na pomorce i branitelje stradale na moru.

Na mjesnom groblju u Sustjepanu u 15:30 položit će se vijenci kod spomen obilježja te u 15:45 služiti sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana u mjesnoj Crkvi sv. Nikole.

U 18 sati u Dubrovačkoj katedrali svečana je sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Prethodno će se ovog 6. prosinca otkriti i dvije spomen ploče – ujutro u 8 sati na Luži ploča fotografu Pavu Urbanu koji je poginuo fotografirajući granatiranje povijesne jezgre te u 14 sati u Luci Dubrovnik ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

Od 19 sati, kao podsjetnik na ratna stradanja, upriličit će se 3D mapping projekcija na festivalskoj palači u Gradu, a od 21 sat na Stradunu, kao zahvala i počast braniteljima Dubrovnika, planiran je koncert ''Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj'' Daleke Obale.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr