Srijeda, 20 Siječanj 2021
Tužna obljetnica, dvije godine od tragične nesreće u HE Dubrovnik u kojoj su živote izgubila tri djelatnika

Tužna obljetnica, dvije godine od tragične nesreće u HE Dubrovnik u kojoj su živote izgubila tri djelatnika

Danas se navršava dvije godine od tragične nesreće, tužna obljetnica požara u Hidroelektrani u Platu u kojem su smrtno stradala tri djelatnika HE Dubrovnik Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak, sedam djelatnika je zadobilo ozlijede, a u  Hidroelektrani je nastala izravna i neizravna materijalna šteta velikih razmjera.

U četverodnevnoj danonoćnoj potrazi koja je završila nakon što je u cijevi ispod turbine Hidroelektrane pronađeno tijelo stradalog trećeg radnika, u teškim vremenskim uvjetima na kopnu, moru, u podmorju i u zraku, sudjelovalo je više od sto ljudi - djelatnika policije, HGSS-a, svih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s juga Hrvatske, djelatnika HE Plat, ronioca i mještana.

U lipnju 2019. godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska dovršila je višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je ukupno osam hrvatskih državljana počinilo kazneno djelo iz čl. 222. st. 2. Kaznenog zakona „Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti“ u vezi s kaznenim djelom iz čl. 221. st. 1. Kaznenog zakona „Opasno izvođenje građevinskih radova“ i svi oni su 10. lipnja iste godine ispitani u svojstvu osumnjičenika na području Zagreba, Splita i Dubrovnika. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 13. lipnja 2019. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana, a 3. kolovoza 2020., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956.), te protiv pravne osobe sa sjedištem u Zagrebu zbog izvođenja opasnih građevinskih radova kao i protiv dvojice hrvatskih državljana (1975. i 1947.) zbog počinjenja po jednog kaznenog djela teško djelo protiv opće sigurnosti. Ročište na Županijskom sudu u Dubrovniku je  zakazano za 20. siječnja 2021. godine.

Nakon provedene sanacije 28.veljače 2020. u Hidroelektrani Dubrovnik u rad pušten agregat B s raspoloživim proizvodnim kapacitetom od 126 MW (117,5 ako rade oba) koji radi za potrebe elektroenergetskog sustava Republike Bosne i Hercegovine, a 23. ožujka iste godine i agregat A iste snage koji radi za elektroenergetski sustav Republike Hrvatske.