Petak, 19 Travanj 2024
Dan Hrvatske ratne mornarice - U spomen na davnu pobjedu male Branimirove mornarice nad Mlečanima kod Makarske

Dan Hrvatske ratne mornarice - U spomen na davnu pobjedu male Branimirove mornarice nad Mlečanima kod Makarske

U sjećanje na današnji dan daleke 887. godine,  kada je mornarica male hrvatske Neretvanske kneževine pod knezom Branimirom pobijedila Mlečane kod Makarske danas se slavi Dan Hrvatske ratne mornarice. U spomen na bitku koja je davno odredila tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali, od 1993. se obilježava Dan Hrvatske ratne mornarice s ciljem isticanja hrvatske pomorske tradicije.

Jučer je u Splitu održano svečano obilježavanje 29. obljetnice Hrvatske ratne mornarice.  Središnja svečanost i postrojavanje pripadnika HRM-a održano je u luci Lora. U prigodi obljetnice najviši uzvanici odali su poštovanje poginulima u Spomen sobi poginulih pripadnika HRM-a, a potom je održana misa za poginule hrvatske branitelje.

Ministar obrane Mario Banožić je istaknuo važnost ponovnog ustrojavanja satnije Mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama i potrebu za jakom Hrvatskom ratnom mornaricom koja u svakom trenutku može jamčiti sigurnost u prostoru Jadranskog mora, te spomenuo projekte koji pridonose njezinom jačanju i sposobnostima. To je, među ostalim, nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova koji su važni za stalni nadzor teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa te remont raketnih topovnjača, čime će se i dalje osigurati nazočnost strateškog naoružanja na Jadranskom moru. Najavio je kako će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede HRM-u uskoro biti predana i dva brza čamca dvojne namjene čime se proširuju sposobnosti naše Obalne straže.