Petak, 19 Travanj 2024
Nove mjere za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske - Tko mora u samoizolaciju?

Nove mjere za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske - Tko mora u samoizolaciju?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke i upute koje se odnose na osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Po novoj odluci će za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska  granice za osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog  obvezan biti zdravstveni  nadzor  uz  14-dnevnu karantenu/samoizolaciju.

Ova odluka se ne odnosi na državljane Europske unije bez obzira na mjesto prebivališta kao i na i članove njihovih obitelji.

U samoizolaciju neće morati ni zdravstveni  djelatnici,  zdravstveni  istraživači  i  suradnici,  stručnjaci  za  skrb  o  starijima  te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno , diplomati,  policijski  službenici  u  obavljanju  svojih  poslova,  službe  i  timovi  Civilne  zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Izuzeti su i putnici u tranzitu  provjeriti za koje će granična policija, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 sati.