Srijeda, 23 Rujan 2020
Najteži dan od početka pandemije - Oboren rekord, u Hrvatskoj danas 116 novih slučajeva zaraze

Najteži dan od početka pandemije - Oboren rekord, u Hrvatskoj danas 116 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038
Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Nove mjere za okupljanja s više od sto osoba

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.


Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima nakon sastanka Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa te najavio nove mjere o kojima će se detaljnije znati već danas poslijepodne.