Petak, 19 Travanj 2024
Drugo redovno ispitivanje početkom lipnja; Na svim župskim plažama početkom lipnja more je izvrsne kakvoće

Drugo redovno ispitivanje početkom lipnja; Na svim župskim plažama početkom lipnja more je izvrsne kakvoće

Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2020. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je drugo redovno ispitivanje mora na 120 plaža u periodu od 01. do 12. lipnja 2020. godine.

Uzorci mora na 119 plaža odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08). Tijekom drugog ispitivanja 01. lipnja 2020., utvrđeno je kratkotrajno onečišćenje na plaži Prižba na Korčuli. Uzorkovani su dodatni uzorci mora za kupanje 03. i 04. lipnja, te kontrolni uzorak 11. lipnja 2020. godine. Rezultati ispitivanja udovoljavaju uvjetima Uredbe, što upućuje na prestanak kratkotrajnog onečišćenja.

Od ostalih 119 plaža, more na 118 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće, a more na plaži Hotela Dubrovnik Palace ocijenjeno je kao dobre kakvoće.

Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://baltazar.izor.hr/plazepub/kakvoca ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.