Srijeda, 15 Srpanj 2020
Čestitamo Vam Dan državnosti, blagdan koji nakon 19 godina ponovno slavimo na 30. svibnja

Čestitamo Vam Dan državnosti, blagdan koji nakon 19 godina ponovno slavimo na 30. svibnja

Nakon gotovo dva desetljeća danas ponovno slavimo Dan državnosti na 30. svibnja, na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor i kada je Hrvatska simbolički raskinula s komunizmom nakon 45 godina jednopartijskog režima. Taj dan je svojevrsni početak donošenja niza ključnih ustavnih, pravnih, političkih i povijesnih  akata koji su nas u procesu doveli do osamostaljenja, suverenosti i međunarodnog priznanja Hrvatske. a 30. svibnja kao praznik Dana državnosti je bio državnosti jako dobro prihvaćen u narodu, postojala je emocija i zanos koji je bitan za središnji nacionalni praznik.

Međutim, od 2001. godine, odlukom tadašnje koalicijske vlasti premijera Ivice Račana, Dan državnosti slavio se 25. lipnja, a 30. svibnja postao je Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan. U preslagivanju blagdana te godine, 8. listopada postao je Dan neovisnosti, državni blagdan i neradni dan.

Odluku o vraćanju Dana državnosti na 30. svibnja vlada je objavila u listopadu prošle godine u sklopu predstavljanja novog kalendara blagdana.

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre