Nedjelja, 25 Listopad 2020
Capak; Ako u drugim zemljama bude gora situacije nego kod nas, nećemo dozvoliti dolazak stranih turista

Capak; Ako u drugim zemljama bude gora situacije nego kod nas, nećemo dozvoliti dolazak stranih turista

Na novinarsko pitanje o mogućem dolasku stranih turista u Hrvatsku u tijeku ovogodišnje turističke sezone, te u kojim uvjetima bi se mogle otvoriti granice i za koja tržišta, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je odgovorio da ako epidemiološka situacija bude kakva je sada, da druge zemlje imaju goru epidemiološku situaciju nego Hrvatska, sigurno neće biti dozvoljen dolazak turista, ali ako se situacija promjeni to će se pitanje razmotriti.

- Ta djelatnost neće izgledati više kao što je izgledala prije,  epidemiolozi će donijeti poseban okvir o uvjetima koje hotelski objekti trebaju ispuniti i uvjetima o ponašanju turista dok borave u Hrvatskoj. Ako kod nas bude povoljna epidemiološka situacija naravno da će naši građani moći doći na more, ali pitanje je hoćemo li inozemne goste pustiti jer to ovisi o njihovoj epidemiološkoj situaciji.

Danas sam pročitao neke natpise da bi turisti trebali donijeti potvrdu da su zdravi. Ta potvrda vrijedi jedno vrlo kratko vrijeme, test već za 24 sata može postati pozitivan i to nije nikakva garancija. Epidemiološki gledano garancija bi bila samo kad bi imali uvide u uvjete njihove karantene ili kad bi turisti proveli 14 dana u karanteni. U tom slučaju bi bili sigurni da nam oni neće donijeti virus ili bi trebali imati u svojoj zemlji epidemiološku situaciju takvu da nemaju novih slučajeva. Vidjet ćemo kakva će biti situacija i sukladno tome donositi odluke - poručio je Capak.