Petak, 29 Ožujak 2024
Plenković; Razmišljamo o relaksaciji mjera, na način koji će slijediti ćemo preporuke epidemiologa

Plenković; Razmišljamo o relaksaciji mjera, na način koji će slijediti ćemo preporuke epidemiologa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je jučer video-konferenciju sa znanstvenicima iz raznih disciplina na temu aktivnosti hrvatske Vlade u suzbijanju epidemije koronavirusa. Nakon video-konferencije u izjavi za medije premijer Plenković rezimirao je zaključke sa sastanka.
 
Naglasio je da je, komparativno gledajući, Hrvatska u ovoj fazi izrazito dobro reagirala na krizu.
 
"Poduzeli smo pravovremene i poprilično restriktivne mjere koje su rezultirale sporim širenjem zaraze i prilično niskom stopom smrtnosti", istaknuo je predsjednik Vlade izrazivši žaljenje zbog 16 osoba koje su, nažalost, preminule od koronavirusa u Hrvatskoj.
 
Hrvatska reagirala ispravno i pravovremeno na krizu zbog pandemije koronavirusa
 
Premijer Plenković kazao je da je na sastanku čuo mišljenje znanstvenika o tome kako izgleda Hrvatska u usporedbi s nekim drugim zemljama, pogotovo onima koje su mnogo bogatije od Hrvatske, koje imaju i jaču akademsku zajednicu i istraživačke centre te snažnije zdravstvene sustave, a u konačnici i više sredstava na raspolaganju.
 
S te je strane jasno, dodao je premijer Plenković, da je Hrvatska na vrijeme reagirala dobro i ispravno, prateći razvoj situacije u Kini još od njezinoga početka.
 
Predsjednik Vlade smatra da su pred Hrvatskom tri glavna izazova.
 
"Jedan je da nastavimo s politikom koja neće dovesti do bilo kakvoga problema u okviru zdravstvenoga sustava. To je ono što je najbitnije", istaknuo je i dodao da treba nastaviti s nabavom kvalitetne zaštitne opreme i zahvaliti požrtvovnosti medicinskoga osoblja.
 
Postepeno relaksiranje restriktivnih mjera
 
U ovoj fazi, kazao je premijer, treba nastaviti provoditi restriktivne mjere, kalibrirajući ih sukladno potrebama i hrvatskoga gospodarstva i što normalnijeg funkcioniranja ključnih, vitalnih aktivnosti.
 
Premijer Plenković naglasio je kako relaksiranje tih mjera mora biti u skladu sa stručnim procjenama kako ne bi slučajno s prenaglim relaksiranjem došlo do širenja zaraze i povećanja broja oboljelih.
 
Treći je dugoročni aspekt, dodao je predsjednik Vlade, koji se odnosi na istraživanje cjepiva i lijeka.
 
"Želim apelirati na sve naše sugrađane da se i dalje ovako odgovorno ponašaju kao što je to bilo do sada", poručio je premijer Plenković istaknuvši kako moramo biti ponosni na to koliko smo kao narod i građani dobro razumjeli prijetnju.
 
"Ta samodisciplina i odgovornost je ključna. Pozivam još jednom da poklonite povjerenje i vlastima i stručnjacima koji su u ovo uključeni. Mislim da smo dosada napravili kvalitetne odabire i da, kada zajedno gledamo sve mjere koje su zdravstvenoga i sigurnosnoga karaktera s paketom gospodarskih i socijalnih mjera, možemo reći da smo zaokružili čitav paket", rekao je predsjednik Vlade.
 
Budimo strpljivi i odgovorni, mjere će se relaksirati sukladno preporukama epidemiologa
 
Apelirajući na daljnje strpljenje u ovim okolnostima, pozvao je građane da se i dalje drže svih mjera, posebno socijalne distance, kako ne bi dovodili u rizik ni sebe ni druge. Posebno unutar obitelji, jer su i znanstvenici upozoriti da je unutar obitelji najčešći rizik prenošenja virusa.
 
Najavio je da će se nastaviti redoviti sastanci ovoga tipa te kazao i da će se ovaj savjet znanstvenika formalizirati kao Savjet predsjednika Vlade.
 
Novinare je zanimalo razmišlja li se već sada o relaksiranju određenih mjera ili se radilo o dugoročnom razmišljanju.
 
Premijer Plenković pojasnio je da se ne radi o dugoročnom razmišljanju te dodao da je i ministar Božinović već najavio relaksiranje određenih mjera kada je riječ o tržnicama.
 
"Ići ćemo s onim mjerama koje će omogućiti funkcioniranje i ići za tim da sve ono što proizvode naši poljoprivrednici i naši OPG-ovi bude konzumirano na primjeren način i da građanima opet, na siguran način, omogućimo i taj iskorak prema tržnici", najavio je premijer Plenković.
 
"Ići ćemo na relaksaciju, ali na način koji će slijediti preporuke epidemiologa vodeći maksimalno računa o zdravlju naših sugrađana", dodao je.
 
Premijer Plenković nije želio špekulirati s vremenskim rokovima relaksiranja mjera.
 
"Apeliram na naše građane da imaju povjerenje i da budu strpljivi", istaknuo je ponovivši da je aspekt strpljivosti dosta bitan u ovoj krizi te izrazio razumijevanje za sve one građane kojima trenutno puno toga nedostaje.
 
Rast povjerenja građana u državu je signal da Vlada pravilno upravlja ovom krizom i poticaj za daljnje napore
 
Međutim, dodao je, sve su te mjere donesene temeljem procjena koje upućuju na to da se tako štite životi, što je najvažnije.
 
"Kroz tjedne koji su pred nama zajednički ćemo donositi procjene o dinamici relaksiranja, ali opet vodeći računa o zdravlju", poručio je.
 
Na upit novinara premijer Plenković osvrnuo se i na značajan rast povjerenja građana u rad Vlade, prema posljednjim istraživanjima.
 
"Ja mislim da su naši ljudi ozbiljni, da su razumjeli ovu krizu, da zahvaljujući i medijima i internetu možemo komparativno vidjeti kakva je situacija u drugim zemljama. I ukoliko imamo ovakve primjere u nekim velikim, nama bliskim zemljama, u nekim jako razvijenim zemljama Europe, u najvećim zemljama svijeta, gdje nisu isti rezultati kao u Hrvatskoj, onda je ta vrsta povjerenja, po meni, signal da Vlada pravilno upravlja s ovom krizom i da, ono što je najvažnije, brine o interesu građana", odgovorio je premijer naglasivši da je to povjerenje obveza i poticaj da Vlada nastavi raditi istim tempom.