Četvrtak, 25 Travanj 2024
Problemi sa strujom; Brgaćani pitaju HEP "Kada će se riješiti uzrok problema, a ne posljedica?"

Problemi sa strujom; Brgaćani pitaju HEP "Kada će se riješiti uzrok problema, a ne posljedica?"

Zbog problema s opskrbom električnom energijom pogotovo u ovo teško vrijeme pandemije koronavirusa kada se to dogodilo dvaput u tri dana,  Mjesni odbor i mještani Donjeg Brgata uputili su dopis Hrvatskoj elektroprivredi koji su dostavili i Općini. Dopis donosimo u cijelosti.

Poštovani,

obraćamo vam se u ime mještana Donjeg Brgata koji već godinama vode borbu zbog problema s opskrbom električne energije. Svi dosadašnji naši pozivi i pokušaji da se problem riješi su bili nažalost neuspješni.

Svaki jači udar vjetra ili uslijed grmljavinskog nevremena mi izgubimo struju. Što tek reći kada vam se to dogodi u vrijeme korona virusa i to dvaput u tri dana.

Učenici ne mogu pohađati virtualnu nastavu, studenti ne mogu sudjelovati na online predavanjima, a mještani ne mogu svoje poslove iz doma raditi. U vrijeme izolacije kada stariji mještani moraju biti u svojim kućama nemamo mogućnost grijanja kućanstava.

Zbog čega je potrebno da svako drugo kućanstvo mora imati agregat, a radi se o mjestu koje je samo sedam kilometara udaljeno od Dubrovnika. 30. ožujka je Donji Brgat ostao bez struje, ali i grad Dubrovnik zbog divljeg odlagališta otpada. Netočno je izvješće MUP-a u kojem je stalo da se radi o izvođenju građevinskih radova, jer se radilo o odlaganju otpada na ilegalnom odlagalištu.

Vi ste se dogovorili s izvođačem, a mi? Mi smo bili bez struje skoro 12 sati. Zašto niste podigli kaznenu prijavu protiv njih jer su vaši djelatnici bili izloženi opasnostima pogotovo u vrijeme zaraze korona virusom.

U više navrata su članovi Mjesnog odbora upozoravali na zastarjele električne vodove i da ih je potrebno hitno mijenjati, uporno su inzistirali na projektu trafostanice, ali nikad nije stiglo do realizacije. Električni stubovi se mijenjaju tek kada ih vjetar uništi, kada će se riješiti uzrok, a ne uvijek posljedica? Kada će se riješiti projekt trafostanice ako je lokacija utvrđena? Zašto je Donji Brgat jedino mjesto koje nema dva spoja, nego samo jedan? Sva ova pitanja muče mještane godinama i čekaju njihovo rješenje.

Hvala djelatnicima HEP-a koji su u teškim uvjetima u više navrata odradili odličan posao u nemogućim uvjetima. No, mi bi kao i oni željeli da ne moraju u naše selo dolaziti svako nekoliko dana. Rješenje se zna, zato krenite u realizaciju projekta.

U slučaju da i dalje nastavite ignorirati naše zahtjeve jedino rješenje će biti prosvjed kojim bi jasno ukazali na sve naše probleme koje ne možemo riješiti bez vaše pomoći.

Mjesni odbor i mještani Donjeg Brgata