Četvrtak, 02 Travanj 2020
Dobroslavić ispravio grešku s pressice Nacionalnog stožera, u bolnici nemamo zaraženih na respiratoru

Dobroslavić ispravio grešku s pressice Nacionalnog stožera, u bolnici nemamo zaraženih na respiratoru

U Dubrovačko neretvanskoj županiji jutros imamo dva nova pozitivna slučaja zaraze na koronavirus, ukupnu ukupno 26 zaraženih. Od ukupno četvero novozaraženih tijekom jučerašnjeg dana troje se vratilo iz Austrije, a jedan je kontakt od prije potvrđenog slučaja.

- Stanje je stabilno, ali jednako ozbiljno kao što je bilo i do sada. Ispravio bi informaciju s jutrošnje konferencije nacionalnog stožera, dogodio se lapsus, nemamo zaraženih na respiratoru u dubrovačkoj bolnici, radi se o pacijentu u Bolnici Dubrava - rekao je župan Dobroslavić.

- Do sada je u Zagreb poslano 165 uzoraka, trenutno imamo sedam hospitaliziranih pacijenata, a 19 ih je u samoizolaciji. Danas imamo četiri osobe smještene u karanteni, tri hrvatska i jedna državljanka Grčke. Od jučer nismo imali kršenja mjera samoizolacije, još jednom zahvaljujem svima koji se tih mjera drže jer to je najbolji način da izađemo kao pobjednici iz ove bitke - rekao je Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo.

- U OB Dubrovnik i dalje je sedam hospitaliziranih s tim da je od dvoje jutros potvrđenih pacijenata jedan hospitaliziran, a od ovih prethodnih sedam zbog jako dobrog općeg stanja jedna je osoba puštena u samoizolaciju. Svih sedam hospitaliziranih pacijenata je dobrog općeg stanja - poručio je ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić te pohvalio studente dubrovačkog sveučilišta koji su napravili respektabilne zaštitne maske koje se mogu upotrebiti više puta nakon dezinfekcije.

- Od jučerašnje presice smo ukupno imali dva plus dva novozaražena, Dvoje od njih su bračni par koji se vratio iz Austrije, još jedna osoba neovisno od njih dvoje je bila u Austriji, a četvrti zaraženi je kućni kontakt već poznate zaražene osobe. Iz te obitelji smo uzeli još neke uzorke, pa je moguće da ćemo imati još pozitivnih unutar obitelji koja je inače u samoizolaciji - istaknuo je Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

Jedan od novozaraženih je liječnik Hitne medicinske službe

- On je bio prije dvadeset dana u Austriji, a otkako je ušao na teritorij Republike Hrvatske je u samoizolaciji, nije bio u fizičkom kontaktu niti s bilo kime na Hitnoj, niti ostalim stanovništvom. Dobrog je općeg stanja, pet dana je imao vrlo blage, a zadnja dva dana nema nikakve simptome. Nadamo se da će uskoro ozdraviti i priključiti nam se u daljnjoj borbi - rekao je Luka Lulić iz Zavoda za Hitnu medicinu, te istaknuo nužnost da svi pozivatelji Hitne pomoći govore istinu kada odgovaraju na pitanja s Hitne, jer to je od presudne važnosti za timove koji izlaze na intervenciju.

Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se uredno provode sve propisane odluke i mjere te dodao kako se policija prilagođava životnim potrebama građana.

„Tijekom prvog dana velika većina imala je uredne propusnice, ali imali smo primjer INA-e koja nije bila u mogućnosti izdati u kratkom roku velik broj propusnica pa smo, na primjer, propuštali kamione s gorivom iz Rogotina prema Zračnoj luci Dubrovnik. Isti je slučaj bio s prijevozom prehrambenih namirnica. Jako mali broj je odvraćen, a nijedna osoba koja je prošla punkt nije bila na popisu za samoizolaciju“, izjavio je Pavličević.

Dodao je kako je tijekom srijede policija obavila nadzor više desetaka osoba u samoizolaciji, ponajprije kontakata potvrđenih zaraženih, te su svi bili kod kuće.