Četvrtak, 02 Travanj 2020
Dva snažna potresa uzdrmala su Zagreb - Građani na ulicama, štete su ogromne

Dva snažna potresa uzdrmala su Zagreb - Građani na ulicama, štete su ogromne

Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom području potres je izazvao  znatne štete - navodi se na stranici Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Novi potres pogodio je glavni grad Hrvatske u 7:01, magnituda mu je iznosila 5.0, a epicentar je bio 10 kilometara sjeverno od Zagreba, dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.
 
Velike štete su nastale na području cijelog grada, pogotovo u centru, urušeni su krovovi, zidovi i fasade zgrada, a odlomljen je čak i vrh katedrale

Diljem grada više je ozlijeđenih, ali uglavnom lakše, neki su zaglavili u ruševinama Većina građana je u strahu izašla na ulice, a mnogi se ne žele vratiti u kuće i stanove jer se podrhtavanja nastavljaju, a jedno od njih bilo je čak 5.1 po Richteru

 Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić u izjavi za televiziju N1 demantirao je Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba koji je ranije Hini potvrdio smrt 15-godišnjeg djeteta. Izjavio je da je djevojčica u vrlo kritičnom stanju te da joj se bore za život.