Četvrtak, 02 Travanj 2020
Priopćenje Stožera CZ županije - Zaraženo sedam je zaposlenika Zračne luke, jedan djelatnik bolnice ...

Priopćenje Stožera CZ županije - Zaraženo sedam je zaposlenika Zračne luke, jedan djelatnik bolnice ...

Od 12 novih slučajeva koji su zabilježeni u posljednja 24 sata, sedam je zaposlenika Zračne luke Dubrovnik, jedan je djelatnik Opće bolnice Dubrovnik, jedan je pomorac s Korčule te dvoje kontakata drugozaraženog Dubrovčanina koji se vratio s odmora u Bugarskoj, kao i jedan strani državljanin. Svima je klinička slika blaga.

Od početka pandemije iz OB Dubrovnik ukupno je upućeno 66 uzoraka na analizu. U samoizolaciji je 389 ljudi, a od 33 prijave kršenja izolacije utvrđena su četiri slučaja i pokrenut je prekršajni postupak.

Zbog većeg broja otkrivenih oboljelih u posljednja 24 sata, pokrenut je ranije ustvrđen protokol u OB Dubrovnik. Sukladno tome uspostavljena je Jedinica intenzivnog liječenja (JIL) za pacijente kojima je dokazana infekcija COVID-19,  JIL za pacijente kojima je isključena infekcija COVID-19,  uspostavljen je prostor s respiratorom za pacijente koji još nemaju potvrdu eventualne COVID-19 infekcije, posebni operacijski trakt za pacijente koji imaju dokazanu infekciju COVID-19,  poseban sustav koridora, prostor za trijažu ispred bolnice-montažni objekt kao i izmještaj odjela na kojima su trenutno hospitalizirani pacijenti s COVID -19 infekcijom.

Prema Odluci Nacionalnog stožera CZ RH o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu ograničava se javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu.

Na državnim trajektnim i brodskim linijama zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima osim za sljedeće kategorije: hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima i poluotoku Pelješcu, njihova vozila (uključujući i vozila pod leasingom), djelatnike javnih zdravstvenih službi i djelatnike drugih javnih službi, djelatnike opskrbe trgovina te djelatnike pravnih osoba koje obavljaju nužne interventne popravke na otoku i njihova službena vozila.
Zabranjuje se održavanje svih brodskih linija, ali na području DNŽ ostaje na snazi linija Suđurađ – Lopud-Koločep – Dubrovnik. Odluka stupa na snagu danas.