Četvrtak, 02 Travanj 2020
Drugi slučaj u našoj županiji, na koronavirus pozitivan Dubrovčanin koji se vratio sa skijanja iz Bugarske

Drugi slučaj u našoj županiji, na koronavirus pozitivan Dubrovčanin koji se vratio sa skijanja iz Bugarske

Potvrđen je i drugi slučaj koronavirus u Dubrovačko neretvanskoj županiji, riječ je o Dubrovčaninu rođenom 1955. godine, koji se vratio sa skijanja iz Bugarske bio je u samoizolaciji  Njegovi kontakti su samo unutar obitelji jer su svi nakon povratka s odmora bili u samoizolaciji, navedeno je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ.

- Danas imamo još jednu zaraženu osobu, polovica  drugih uzoraka koji su poslani na analizu koji su dosad stigli su  negativni, što je dobar znak, situaciju u Županiji još uvijek držimo epidemiološki dobrom - rekao je župan Nikola Dobroslavić.

- Ukupno je do sada iz naše bolnice n testiranje upućeno 48 uzoraka, od toga su dva pozitivna, a testirana su i 32 zaposlenika Opće bolnice Dubrovnik od njih je do sada pristiglo 18 nalaza koji su negativni, a 14 očekujemo tijekom dana. U samoizolaciji se na području naše županije nalazi 311 osoba, te još dodatnih 26 koji su zaposlenici Zračne luke Dubrovnik. Što se tiče nepoštivanja rješenja o samoizolaciji imali smo 30 prijava, a nažalost u tri slučaja je utvrđeno nepoštivanje propisanih mjera - rekao je načelnik stožera civilne zaštite Joško Cebalo.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo  dr. Mato Lakić je rekao kako je ovaj drugi slučaj epidemiološki jednostavniji nego prvi, jer cijela obitelj zaraženog bila u samoizolaciji  po povratku iz Bugarske, te su samo članovi obitelji kontakti zaraženog.


Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je situacija u bolnici pod nadzorom, a pacijenti s koronavirusom su dobrog općeg stanja i u izolaciji.

- Pri pojavi prvog potvrđenog smo reorganizirali odjele pa je prizemlje bolnice potpuno blokirano. Od sutra u postojećem objektu pred bolnicom ćemo raditi probir pacijenata s respiratornim efektima. Danas još očekujemo slanje desetak uzoraka, od čega je dvoje pacijenata trenutno u obradi. Još sedam zaposlenika Zračne luke će proći probir - izjavio je Bekić.