Četvrtak, 02 Travanj 2020
Ministar Beroš: "Ukoliko se u Hrvatskoj pojavi lokalna transmisija, zatvorit ćemo škole, za sada nemamo takvih znakova"

Ministar Beroš: "Ukoliko se u Hrvatskoj pojavi lokalna transmisija, zatvorit ćemo škole, za sada nemamo takvih znakova"

Ministar zdravstva Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite u vezi mogućeg zatvaranja škola je rekao kako je Stožer donio odluku da će zatvoriti škole ukoliko se u Hrvatskoj pojavi lokalna transmisija zaraze koronavirusom, ali za sada lokalne transmisije nema.

- Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, nemamo znakova lokalne transmisije u pučanstvu, situacija još uvijek povoljna - rečeno je na jutrošnjoj konferenciji.

Od sinoć Hrvatska ima četiri nova bolesnika, dvoje je iz Pule, a dvoje iz Zagreba, te trenutno je u zemlji ima 31 zaražena osoba. U Zagrebu se radi o dva obiteljska kontakta od poznatih nam bolesnika, a u Puli se radi o jednom ugostitelju koji se vratio iz Italije i pozitivan je, a druga osoba je ostvarila kontakt u Zagrebu ks osobom koja je došla u iz Švicarske.

Ministar Beroš je rekao da će broj zaraženih u Hrvatskoj idućih dana rasti jer epidemija nije još dosegla svoj vrhunac, ali i da se nada da će epidemija uskoro početi jenjavati.

- Bitno je znati preko 80 posto bolesnika imaju vrlo blagu sliku. Ne treba se bojati, trebamo biti oprezni. Možemo imati savršene mjere, odgovornost svakog od nas je najveća. Treba smanjiti transmisije, izbjegavati javna okupljanja, izbjegavati sve što nije nužno. To može znatno utjecati na epidemiološku sliku - rekao je Beroš.