Utorak, 02 Lipanj 2020
Izložba Milana Konjovića slikara koji je boravio u Mlinima, slikajući vedute i portrete mještana

Izložba Milana Konjovića slikara koji je boravio u Mlinima, slikajući vedute i portrete mještana

Izložba renomiranog slikara Milana Konjovića pod nazivom Emocionalne regije duha otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Milan Konjović (1898.-1993.) rođen u Somboru, studira na akademiji u Pragu kod Vlaha Bukovca, iako nakon drugog semestra napušta Prag; učenje nastavlja u Beču, a od 1924. godine je u Parizu kod André Lhotea.

Konjović s obitelji od 1932. godine povremeno boravi u Mlinima, potom u Cavtatu i u Dubrovniku. To je vrijeme, slikajući vedute i portrete lokalnih stanovnika, autorove znatne promjene kolorita jakih kontrasta u kojoj prevladava topla gama žute i crvene boje.

Autorica izložbe Vesna Delić Gozze, u izložbenom je katalogu za Konjovićev rad između ostaloga zapisala: „Ako je umjetničko izražavanje rezultat stvaranja novoga i prostor je vlastite slobode, slikarski opus Milana Konjovića izražava svu snagu osobite vizije. Konjovićev onirizam uvijek je potaknut i ostaje uz vidljivu stvarnost materijalnog svijeta, ali i nastaje kao osobni, neposredan komentar, u kojemu se percepcija osjetila pretvara u prevladavajuću predodžbu vlastitoga reagiranja na vanjske podražaje. Prošavši stilsku mijenu od pretežitog oblikovanja volumena i sužene game boja do dominirajućeg intenziteta kolorita, stvaralačku putanju koju je na sličan način, u kontekstu likovne umjetnosti širega područja jugoistočnih krajeva Miodrag Protić prepoznao i kao dvije povijesne epohe u umjetničkom stvaranju s razdjelnicom oko 1950. godine, u kojoj je dotadašnja inačica ekspresionizma bila izražavana ponajprije kroz slikarsko oblikovanje volumena.“

Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca 2019.

  • čestitke - adriaticosiguranje