Petak, 27 Studeni 2020
Umro poznati češki redatelj Oskarovac Jiri Menzel, često je i rado dolazio u Župu dubrovačku

Umro poznati češki redatelj Oskarovac Jiri Menzel, često je i rado dolazio u Župu dubrovačku

Jučer je u Pragu u 82. godini života umro poznati češki redatelj i Oskarovac Jiri Menzel. Poznat po svojim filmovima "Strogo kontrolirani vlakovi", "Striženo košeno", "Selo moje malo", "Ševa na koncu" i drugim. Kod nas je ostao zabilježen kao jedini dobitnik američkog Oscara koji je postavio predstavu na Dubrovačkim Ljetnim Igrama, Prvu "Hamlet" i drugu "Nemoćnik u pameti". Franćezariju "Nemoćnik u pameti" je odigrao sa Zagrebačkim Kazalištem Komedija u ljeto 2000. i osobno im bio nazočan u Mlinima i na Donjem Brgatu.

Često je i rado dolazio u Župu dubrovačku, te tri puta ljetovao s obitelji u hotelu Astarea u Mlinima. Posebno mu je ostao u sjećanju boravak na Donjem Brgatu i prijem kojeg su mu Brgaćani srčano priredili. Volio je Hrvatsku, Dubrovnik i Župu, bio njihov gorljivi turistički promotor a snimio je i nekoliko dokumentaraca o našem turizmu.

- Bio mi je osobno i dobar prijatelj, družili smo se intenzivno preko 25 godina. Kod njega u stanu na praškim Dejvicama imao sam prigodu slikati se i s njegovim originalnim Oscarom. Dolazio je kod mene na Trgovište, izlazili smo na zajedničke večere, puno vremena proveli zajedno... Veliki čovjek. Adio dragi Jiri, neka ti je laka zemlja tvoga dragog Praga - rekao je dugogodišnji župski turistički djelatnik i prijatelj pokojnog češkog redatelja Neven Jerković.slike iz albuma gospara Nevena Jerkovića