Utorak, 02 Lipanj 2020
Nova knjiga Stanka Krnjića "Ratište riječi" - Poezija koja progovara o trenutcima i doživljajima s ratišta

Nova knjiga Stanka Krnjića "Ratište riječi" - Poezija koja progovara o trenutcima i doživljajima s ratišta

Nedavno je iz tiska izašla nova knjiga Stanka Krnjića „Ratište riječi“.  Njegova je to šesta knjiga po redu i, kao i do sada, riječ je o poeziji. Ovaj put Krnjić u svojoj knjizi donosi isključivo takozvanu ratnu poeziju, poeziju s ratišta. Na sebi specifičan način, kroz oči jednog običnog malog čovjeka, koji dragovoljno odlazi na ratište, progovara o različitim trenutcima i doživljajima s ratišta. Poezija je to lišena i najmanje doze patetike kojoj se česti pribjegava u pokušajima opisivanja sličnih događaja. Knjiga je izašla u sunakladi MH Ogranak Podstrana i Nakladi DHK HB Mostar.

Urednik knjige je akademik Luko Paljetak.

- Knjiga Stanka Krnjića „Ratište riječi“, knjiga je o Domovinskom ratu, ali i o svakom ratu općenito. Po tome se izdvaja od knjiga takva sadržaja … “Ratište riječi“ smatram ponajboljom knjigom koja je na temu rata napisana kod nas u posljednje vrijeme - napisao je akademik Paljetak u svom pogovoru.

Za rukopis ove knjige Krnjić je dobio nagradu Pasionske baštine za 2019. godinu. Iz Obrazloženja o dodjeli nagrade Pasionske baštine… “To je vid filozofsko duhovne poezije, čiji pogled proizilazi iz stalnog propitivanja sulude povijesne zbilje, pjesnikovog uznemirenog duhovnog svijeta i njihove uzajamne isprepletenosti“.

Knjiga je izdana, kao vrijedno književno djelo, uz potporu Ministarstva kulture RH. Promocija knjige očekuje se čim dopuste  „virusne“ okolnosti.