Utorak, 23 Travanj 2024
Anamarija Kusalo o programu rada TZO za 2021. godinu; Obljetnicu 100 godina turizma obilježit ćemo dogodine

Anamarija Kusalo o programu rada TZO za 2021. godinu; Obljetnicu 100 godina turizma obilježit ćemo dogodine

Na sinoćnjoj sjednici skupštine Turističke zajednice Općine direktorica Anamarija Kusalo je vijećnicima prezentirala prijedlog programa rada za sljedeću godinu koji je jednoglasno prihvaćen. Na početku se osvrnula na proteklu turističku sezonu.

- Mislilo se da od sezone neće biti ništa, na kraju smo ostvarili oko 20 posto noćenja na nivou cijele godine u odnosu na 2019. godinu.  U razdoblju siječanj - studeni na području Župe dubrovačke registrirano je ukupno 25.560 turista koji su ostvarili  141.768 turističkih noćenja što nam je svakako pozitivno iznenađenje s obzirom da su u Ožujku 2020. godine bile loše prognoze - istaknula je Anamarija Kusalo.

Financijski plan za 2021. je planiran na 40 posto prihoda ostvarenih u 2019. godini Iako su neke susjedne Turističke zajednice bile optimističnije i išle s planom ostvarenja od čak 60 posto prihoda iz navedene godine, čelnici župske TZO su se odlučili za realniji plan, a njihove prognoze od 40 posto prometa iz 2019. godine je kao vrlo realne potvrdio i direktor najveće župske hotelske tvrtke Hoteli dubrovačka rivijera Željko Miletić.

U prijedlogu programa rada za 2021. godinu direktorica Kusalo je istaknula organizaciju kulturno-zabavnih programa za turiste pod nazivom „Župsko ljeto“ koje sljedeće godine ide po 25. put.

- Obljetnicu 100 godina turizma u Župi dubrovačkoj koja je bila ove 2020. godine, ali zbog pandemije i ograničenog proračuna to nismo mogli napraviti, planiramo je svečano obilježiti prigodnim programom iduće godine. Zabavni program će se sastojati od klapskih, folklornih nastupa, koncerata pop/rock i klasične glazbe, pjesme u konobi, ali i od ribarskih večeri kao i video projekcije filmova.

Do sada se pokazalo uspješnim sufinanciranje  kulturno-zabavnih događanja koje organiziraju drugi, a vezani su za turizam ( Puntižela, Fanova srca, DJ beach party) koje želimo nastaviti i sljedeću godinu.  Planiramo izvjesna sredstva za Župski karnevo.
 
Za potrebe organizacije Adventa i prigodnog kulturno-zabavnog programa, još uvijek nismo osigurali potrebna sredstva budući da nam epidemiološka situacija ove godine nažalost nije dozvolila da se Advent odvije prema planu. Svakako ćemo imati u planu organizaciju Adventa za 2021. godinu, a Općina je uvijek spremna za sufinanciranje projekta bitnog, kako za strane posjetitelje tako i za žitelje Općine Župa dubrovačka.

Ekološka akcija čišćenja podmorja u Župskoj vali u organizaciji Ronilačkog kluba Župa dubrovačka polučila je izvanredne rezultate u čistoći Župske vale. Akcija se provodi kontinuirano već 20 godina

Želimo obilježiti i označiti planinarske i pješačke staze po Župi dubrovačkoj, ove godine smo započeli s označavanjem i spajanjem šetnice iz Srebrenog do Kupara pridavajući pritom posebnu važnost plažama koje su naš najveći adut.  Također će se početkom iduće 2021. godine promijeniti slike na oznakama turističkih priobalnih naselja kao što su: Kupari, Srebreno, Mlini, Plat i Soline - poručila je Anamarija Kusalo.

I izrada skulpture „Župka“ u naravnoj veličini koja će biti postavljena na šetnici u Srebrenom je zbog pandemije prebačena u sljedeću godinu. Već je odrađena prva faza projekta i maketa Župke je prihvaćena od strane Turističkog vijeća. Trenutno se radi na drugoj fazi koja podrazumijeva modeliranje u glini skulpture u prirodnoj veličini.

Sredstva za uređenje mjesta koja Turistička zajednica svake godine izdvaja u suradnji s Općinom iduće godine su predviđena za sanaciju platana u Mlinima.