Četvrtak, 25 Travanj 2024
Održan koordinacijski sastanak HTZ-a s turističkim zajednicama Dubrovačko-neretvanske županije

Održan koordinacijski sastanak HTZ-a s turističkim zajednicama Dubrovačko-neretvanske županije

Danas je u hotelu Adria održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s turističkim zajednicama Dubrovačko-neretvanske županije. Uz direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koordinacijskom sastanku prisustvovali su direktor TZ Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić te 20 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastanak je otvorio Vladimir Bakić koji je naglasio kako je Dubrovačko-neretvanska županija na 24 posto turističkog prometa u usporedbi s prošlom godinom. „Kada se govori pak o samom srpnju trenutno se bilježi 38 posto turističkog prometa u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Dubrovačko-neretvanska županija ostvarivala je do sada preko 2 milijuna dolazaka na godišnjoj razini od čega je ¼ turista dolazila sa neeuropskih tržišta, prije svega s tržišta SAD-a, Azije, te Australije. Toga, nažalost, zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom COVIDA 19 ove godine gotovo i nema“, nadodao je Bakić pojasnivši da se britansko tržište otvorilo tek prije svega desetak dana, a to je vodeće tržište po broju turista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Direktor Staničić je pojasnio kako su trenutno na inozemnim tržištima i to na našim najbližim europskim emitivnih tržišta u tijeku dva smjera promotivnih kampanji. Jedan smjer koji se odnosi na pozivnu, oglašivačku kampanju, te drugi, onaj informativni kroz koji se komuniciraju informativni podaci vezani uz sigurnost Hrvatske kao turističke destinacije. „Na svakom tržištu komunicirali smo pravovremeno, u onom trenutku kada su se stvorili adekvatni uvjeti za putovanja i u ovom trenutku, u samom srpnju, na razini cijele Hrvatske bilježimo preko 50 posto turističkog prometa od lani. Svjesni smo da su Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija, kao izrazita avio destinacija pogođenije od ostatka zemlje. U ovom trenutku prema ZL Dubrovnik pokrenuto je više od 85 zrakoplovnih linija. Najveći broj linija je za Veliku Britaniju (16), Francusku (13), Njemačku (11), Italiju (8) i Poljsku (6). Prema broju linija, najviše linija operira EasyJet, zatim slijede Volotea, Croatia Airlines, Jet2.com i LOT“, nadodao je Staničić.

Direktor Staničić je također predstavio buduće aktivnosti koje će se, između ostaloga, odnositi i na usvajanje novih podzakonskih akata i pravilnika koji će dodatno unaprijediti i regulirati turističke procese. Teme su uključivale i daljnji razvoj sustava turističkih zajednica s naglaskom na zadaće i uloge turističkih zajednica na lokalnim i regionalnim razinama.