Nedjelja, 31 Svi 2020
Marko Zvono o prosvjedu autobusera: Tražimo barem 12 mjeseci odgode leasinga uz moratorij na glavnicu i kamate

Marko Zvono o prosvjedu autobusera: Tražimo barem 12 mjeseci odgode leasinga uz moratorij na glavnicu i kamate

Prijevoznici povremenog prijevoza putnika s dubrovačkog područja s 50-ak autobusa, minibuseva i kombija jučer su se pridružili nacionalnom tihom prosvjedu  autobusera zbog nepovoljnih uvjeta leasing kuća i drugih problema s kojima se u ovoj situaciji suočavaju.

Koordinator prosvjeda u Dubrovniku bio je Marko Zvono, vlasnik tvrtke za povremeni prijevozi putnika iz naše općine iz koje je na prosvjedu bilo više prijevozničkih tvrtki.

- Dogodilo se ono na što upozoravamo posljednjih mjesec dana, leasing kuće krenule su s aktiviranjem zadužnica i sada nas očekuje samo spirala negativnih događanja, koji vode do likvidacije naših tvrtki. Nažalost, HANFA je svojom preporukom prema leasing kućama odlučila njima prepustiti našu sudbinu. I mada bi malo tko očekivao da će leasing kuće imati interesa oduzeti preko 750 vozila diljem Hrvatske, a time ugroziti egzistenciju preko 4000 obitelji, oni su krenuli upravo tim putem.

Naši problemi na dubrovačkom području su specifični jer imamo najdužu sezonu u Hrvatskoj i prihodi su nam najviše vezani uz razdoblje od travnja do lipnja u kojem ostvarujemo 35 posto godišnjeg prometa. Inače radimo sedam mjeseci da bi leasing plaćali svih 12, sad nam je većina leasing kuća dala odgodu na tri mjeseca, a neke na šest uz plaćanje kamata, a ako smo od ove sezone izgubili tri glavna mjeseca ne znam kako bi mogli početi vraćati leasing od prvog srpnja.

Tražimo da nam daju barem 12 mjeseci odgode uz moratorij na glavnicu i kamate, tako da možemo nekako dočekati početak iduće turističke sezone, inače će se dogoditi da će nam oduzeti vozila, jer nitko to neće moći financijski izdržati.  Od ove godine ne možemo očekivati puno, sigurno će biti pad prometa od 80 do 90 posto u odnosu na 2019. Nama najave iz Ministarstva o dolasku turista autima u sedmom i osmom mjesecu ne znače puno jer mi tada najmanje vozimo. Mi da se sve normalizira, pravoga posla nemamo dok ponovo ne počnu dolaziti gosti iz Azijskih zemalja i Amerikanci što očekujemo dogodine u trećem mjesecu. Do tada i što bude bilo bit će vrlo, vrlo tanko - poručio je Marko Zvono.

  • čestitke - dubrovnikrivijera
  • čestitke - adriaticosiguranje