Petak, 28 Siječanj 2022
Tužna obljetnica tragične nesreće u HE Dubrovnik u kojoj su živote izgubila tri djelatnika

Tužna obljetnica tragične nesreće u HE Dubrovnik u kojoj su živote izgubila tri djelatnika

Danas se navršava godina dana od tragične nesreće, tužna obljetnica požara u Hidroelektrani u Platu u kojem su smrtno stradala tri djelatnika HE Dubrovnik Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak, sedam djelatnika je zadobilo ozlijede, a u  Hidroelektrani je nastala izravna i neizravna materijalna šteta velikih razmjera.

U četverodnevnoj danonoćnoj potrazi koja je završila nakon što je u cijevi ispod turbine Hidroelektrane pronađeno tijelo stradalog trećeg radnika, u teškim vremenskim uvjetima na kopnu, moru, u podmorju i u zraku, sudjelovalo je više od sto ljudi - djelatnika policije, HGSS-a, svih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s juga Hrvatske, djelatnika HE Plat, ronioca i mještana.

U lipnju prošle godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska dovršila je višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je ukupno osam hrvatskih državljana počinilo kazneno djelo iz čl. 222. st. 2. Kaznenog zakona „Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti“ u vezi s kaznenim djelom iz čl. 221. st. 1. Kaznenog zakona „Opasno izvođenje građevinskih radova“ i svi oni su 10. lipnja ispitani u svojstvu osumnjičenika na području Zagreba, Splita i Dubrovnika. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 13. lipnja 2019. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana. Od tada novih informacija o istrazi nema, godinu dana nakon tragedije istraga još uvijek traje.  

U Hidroelektrani su  pri kraju radovi na sanaciji štete i s radom bi prema najavama trebala krenuti do sredine veljače.