Četvrtak, 28 Ožujak 2024
Policijsko izvješće; U prometnim nesrećama tijekom proteklog tjedna dvije osobe smrtno stradale

Policijsko izvješće; U prometnim nesrećama tijekom proteklog tjedna dvije osobe smrtno stradale

Tijekom proteklog tjedna na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dogodile su se dvije prometne nesreće koje su za posljedicu imale smrtno stradavanje dvije osobe.

Prva prometna nesreća se dogodila 26. prosinca u Opuzenu kada je 75-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, tijekom kretanja državnom cestom D-8 iz smjera Opuzena prema Dubrovniku, iz neutvrđenih razloga, sišao van ruba kolnika gdje je udario u stablo, a potom i u parkirano teretno vozilo.
Vozač je nažalost preminuo na mjestu događaja.
Druga prometna nesreća se dogodila 1. siječnja ove godine, u 00,40 sati u ulici Druge Dalmatinske brigade u Dubrovniku. U ovoj prometnoj nesreći smrtno je stradao 40-godišnji motociklist koji je prije stjecanja prava na upravljanje, motociklom udario u podignuti betonski rubnjak, a potom i u metalnu zaštitnu ogradu.
Vozač je na mjestu događaja zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je nažalost naknadno preminuo u dubrovačkoj bolnici, dok je njegov suputnik lakše ozlijeđen.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 367 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te su tako 222 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 14 mjera je poduzeto prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, a 9 osoba je prekršajno sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje sankcionirane su 6 osobe.
- Od ostalih prekršaja izdvajamo 30 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 27 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja. 

 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u Dubrovniku

Najveća koncentracija alkohola od 1,40 g/kg izmjerena je 38-godišnjaku koji je u utorak, 27. prosinca, u 2,35 sati zaustavljen u Dubrovniku prilikom redovne kontrole prometa.
Vozač je isključen iz prometa i prekršajno sankcioniran novčanom kaznom od 5 tisuća kuna i dvomjesečnom zabranom upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća novčana kazna izrečena je u Pločama

Najveća novčana kazna u iznosu od 11 tisuća kuna izrečena je 30-godišnjem vozaču osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka kojem je prilikom prometne kontrole ponuđen test na prisutnost droga u organizmu kojeg je odbio.
Prometnom kontrolom je također utvrđeno da je vozač postupio suprotno prometnom znaku, odnosno da se polukružno okrenuo na mjestu gdje je to prometnim znakom zabranjeno.
Vozač je prekršajno sankcioniran spomenutom novčanom kaznom te mu je određena tromjesečna zabrana upravljanja vozilima B kategorije.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr