Petak, 28 Siječanj 2022
Ivo Miletić; U zadnjih 48 sati je puno dezinformacija, ne možemo špekulirati o uzrocima

Ivo Miletić; U zadnjih 48 sati je puno dezinformacija, ne možemo špekulirati o uzrocima

Gostujući u emisiji Tema dana HRT-a direktor Hidroelektrane Dubrovnik Ivo Miletić odgovorio je na pitanje o završenim izvidima kojima se nastoji utvrditi uzrok požara i što se do sada doznalo, te što su po njegovom mišljenju mogući uzroci požara i dali je moglo doći do zapaljenja transformatorskog ulja koje služi za hlađenje.

- Izvidi su danas bili u tijeku, nisu još dovršeni tako da još nismo dobili konačno izvješće nadam se da ćemo u skoro vrijeme imati i takav dokument. U zadnjih 48 sati je izašlo puno dezinformacija, ne mislim da su zlonamjerne, ali jednostavno ljudi iz neznanja i neupućenosti tako komentiraju. Niti možemo, niti želimo špekulirati s bilo kakvim uzrocima i nagađanjima dok se uzroci ne utvrde i službeno objave.

Urednik je Miletića pitao o odvodnom kanalu kroz koji su se pokušali izvući stradali radnici Hidroelektrane.

- Radi se o tunelu čija je funkcija da vodu koja preda snagu na turbini provede do mora. Dugačak je 500 metara, prosječno je dubok šest metara i ima direktan kontakt s morem. On u našim aktima i pravilnicima, koji su usklađeni sa Zakonom o zaštiti i spašavanju, nije predviđen kao evakuacijski pravac kretanja u izvanrednim situacijama, ali očito je da su kolege koji su došli u situaciju da im je život ugrožen procijenili i donijeli odluku da se pokušaju izvući kanalom koji je direkta veza s vanjskim svijetom, odnosno morem - rekao je Ivo Miletić.

Na komentar urednika da ovo nije prvi incident u Hidroelektrani Dubrovnik, događaj iz 2012. godine.

- U samom pogonu, kao i svim pogonima hidroelektrana i sličnih postrojenja na svakom koraku vrebaju brojne opasnosti, zato se na nivou cijelog HEP-a pa tako i Hidroelektrane Dubrovnik velika pažnja poklanja brizi kako oko spašavanja, tako i stvaranja uvjeta da se takve stvari ne događaju. Događaj koji spominjete se dogodio na sasvim drugom dijelu objekta i ta dva incidenta nemaju nikakve povezanosti jedan s drugim niti sličnosti. To se dogodilo u trenutku zamjene vertikalnog tlačnog cjevovoda koji dovodi vodu na turbinu iz akumulacije koja se nalazi u drugoj državi. Tada se dogodio incident da se djelatnici vanjskog izvođača radova svojim dizalom nisu mogli izvući, te je angažirana Gorska služba spašavanja i to je incident koji nema nikakve sličnosti s jučerašnjom nesrećom - odgovorio je Miletić

Hidroelektrana je izgrađena davne 1965., a prije tri godine je prošla proces obnove, pa je Ivu Miletiću postavljeno pitanje jeli zadovoljan izvedenim radovima i kolika je razina sigurnosti

- Uvodno sam rekao da je sigurnost na prvom mjestu kad su u pitanju ovakva postrojenja u cijelom HEP-u. Posao koji spominjete još nije završen, imamo nekih segmenata koji su u završnoj fazi izvođenja, a ovaj nesretni događaj nema baš velike povezanosti s dijelovima postrojenja na kojima su zahvati vršeni. Ostavit ćemo ipak vremena da se napravi kompletan izvid i uvid u razloge koji su doveli do katastrofe.

Na pitanje može li se već sada procijeniti šteta i kada će se proizvodni proces vratiti u normalu, Miletić je odgovorio da je trenutno naglasak na potragu za nestalim kolegom, te da nisu mogli pristupiti procjeni niti pripremi za početak obnove dok se svi izvidi nadležnih institucija ne obave.

Izvor; HRT