Subota, 13 Srpanj 2024
DPDS; Završeni radovi na kipu svetog Vlaha i niši poviše Vanjskih vrata od Pila

DPDS; Završeni radovi na kipu svetog Vlaha i niši poviše Vanjskih vrata od Pila

Uspješno su završeni opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi na zaštićenom kulturnom dobru iz 16. stoljeća, kipu svetog Vlaha s nišom, poviše Vanjskih vrata od Pila.
Sanirana su oštećenja na glavi kipa, koja je bila odlomljena na više dijelova, dio vrata na kojem se nalazilo nekoliko pukotina te više različitih oštećenja na kamenoj plastici niše. Izvedene su rekonstrukcije većeg dijela nedostajućih dijelova, poput prsta svetog Vlaha. Kako bi se uklonile naslage crne skrame, malahitnog zelenila i kalcificirane nakupine, korištene su različite restauratorske metode čišćenja, a tijekom obnove izvedeni su restauratorski radovi i na brončanom p astoralu.  
Radove na kipu i niši, uz stalni konzervatorski nadzor, izveli su restauratori tvrtke studio OEL d.o.o. iz Zagreba akademskog kipara Vinka Pešorde dok je za restauratorske radove na brončanom pastoralu bila zadužena Renata Andjus, restaurator majstor iz Dubrovnika. Za vrijeme izvođenja radova, u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, odrađana je sanacija okolnog ziđa koju je izvela građevinska tvrtka Građevinar Quelin d.d.
Sve navedene radove u potpunosti je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • 75 Dubrovačke Ljetne Igre