Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
Svečana sjednica Gradskog vijeća uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha

Svečana sjednica Gradskog vijeća uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha održana je na Kandeloru, u četvrtak, 2. veljače u Kazalištu Marina Držića.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica otvorio je sjednicu, a potom je svoj govor uz Dan Grada tradicionalno održao gradonačelnik Mato Franković. On se obraćanjem nadovezao na film o tijeku gradskih projekata “Od Feste do Feste”, koji je uvodno prikazan.

Prigodno su se obratili župan Nikola Dobroslavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Andro Krstulović Opara, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i savjetnica Melita Mulić.

Sjednici je nazočila potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, rektor crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan s ovogodišnjim festanjulima te brojne druge osobe iz javnog, političkog i vjerskog života, uključujući predstavnike gradova prijatelja.

Tradicionalno su na sjednici Gradskog vijeća uručene nagrade dobitnicima godišnjih javnih priznanja „Nagrada Dubrovnika“ za 2022. godinu.

Nagrade Dubrovnika za 2022. godinu dobili su Lady Jadranka Beresford-Peirse, Paul Davies, bračni par Fred i Phyllis Meurer iz grada prijatelja Montereya, MMA borac Ante Delija te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

-„ Dubrovnik je jedna inspiracija. Vaše nasljeđe je neponovljivo i drago mi je da sam malo u tome sudjelovala. Živjela uspomena na sv. Vlaha zauvijek“, rekla je Lady Jadranka Beresford-Peirse koja se obratila u ime svih nagrađenih.

Nagrada Dubrovnika za životno djelo dodijeljena je Josipu Pinu Trostmannu za iznimna umjetnička postignuća i dugogodišnji pedagoški rad, a preuzeo ju je njegov sin Teo Trostmann. Sam umjetnik obratio se snimljenom porukom. „Uvjeravam vas da ću i pored svoje poodmakle dobi i narušenog zdravlja nastojati i dalje svojim djelima i koloritom slikati vaš i moj voljeni nam grad“, poručio je.

Počasnim građaninom Grada Dubrovnika posmrtno je proglašen Francesco Cossiga za iznimne zasluge i značajne humanitarne aktivnosti za vrijeme Domovinskog rata. Franceco Cossiga bio je talijanski pravnik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je predsjednik Republike Italije (mandat mu je istekao u travnju 1992.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • 74 Dubrovačke Ljetne Igre
  • DLJI2