Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
U čitaonici Državnog arhiva održana svečana skupština Društva prijatelja dubrovačke starine

U čitaonici Državnog arhiva održana svečana skupština Društva prijatelja dubrovačke starine

Svečana skupština povodom 70. obljetnice Društva prijatelja dubrovačke starine, održana je sinoć, 12. kolovoza u 19 sati u čitaonici Državnog arhiva, tijekom koje su dodijeljene prigodne medalje i iskazano priznanje pojedinim članovima za njihov dugogodišnji rad i doprinos Društvu.

Svečanu skupštinu prigodnim riječima otvorio je predsjednik Društva, Vedran Kosović prisjećajući se gospara Lukše Beritića, utemeljitelja Društva prijatelja dubrovačke starine, prvog i doživotnog predsjednika, naglašavajući kako je važno i dalje slijediti njegovu viziju te kako je tijekom 70 godina postojanja Društvo zabilježilo više od 3200 članova.  
-Društvo je neovisna, nevladina, neprofitna, građanska udruga osnovana 1952. u svrhu čuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine...Pripada velikoj europskoj porodici građanskih društava 19. stoljeća, osviještenih za vrijednost naslijeđa na dobrim ishodištima Društva za promicanje interesa Dubrovnika, utemeljenog 1898., čiju je misiju nastavilo društvo Dub, osnovano 1921. na obnovi prirodne, urbanističke i arhitektonske baštine i bilo središnje mjesto privlačenja svekolike intelektualne snage Dubrovnika stvarajući ozračje povijesne odgovornosti prema baštini. Nakon Drugog svjetskog rata dobru tradiciju nastavlja DPDS, zahvaljujući svojim utemeljiteljima u prvom redu gosparu Lukši Beritiću, prvom predsjedniku istinski predanom baštini svoga zavičaja, čijim je ugledom istraživača, operativca, konzervatora postignuto povjerenje vlasti koja je tom društvu povjerila na održavanje i upravljanje svoje vlasništvo, najvrjedniji spomenik Grada, dubrovačke gradske zidine – naglasila je u svom obraćanju dugogodišnja članica Društva i članica Malog vijeća, povjesničarka umjetnosti Maja Nodari istaknuvši kako se vremenom generacije mijenjaju i članstvo pomlađuje te da je vrijeme ono koje je pokazalo kako Društvo baštinom zna gospodariti na čemu mu odaje priznanje stručna javnost i velike međunarodne organizacije.
Tijekom sjednice,na prijedlog članova Malog vijeća, Skupština je jednoglasno izabralaNika Kapetanića, Hrvoja Macana, Boža Milinkovića i Toma Šuljka za počasne članove Društva prijatelja dubrovačke starine.  

-Svi članovi daju dio sebe za Društvo, ali neki od njih daju cijeloga sebe, kontinuirano i dugo vremena. Ovo je prigoda kad im možemo reći hvala – naglasio je Kosović.

Također, ovom prilikom dodijeljene su i prigodne medalje svim onima koji su svojim radom, zalaganjem ili potporom doprinijeli zaštiti i obnovi spomeničke baštine i razvoju Društva.

Program obilježavanja 70 godina postojanja Društva, nastavlja se u utorak 16. kolovoza u 20.30 sati u atriju palače Sponza kada će biti otvorena prigodna izložba 70 godina u službi baštine, a koja će se moći razgledati do 28. kolovoza, svakim danom od 9 do 21 sat.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • DLJI2
  • 74 Dubrovačke Ljetne Igre