Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
Premijerno prikazan film “Bitka za Dubrovnik” autora Stipa Majića Pipe, branitelja s Trpinjske ceste

Premijerno prikazan film “Bitka za Dubrovnik” autora Stipa Majića Pipe, branitelja s Trpinjske ceste

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada i ususret Danu dubrovačkih branitelja, u kinu Sloboda večeras je premijerno prikazan dokumentarni film “Bitka za Dubrovnik” autora Stipa Majića Pipe, branitelja s Trpinjske ceste.

Projekciji je nazočio gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. On se tjjekom uvodnog obraćanja prisjetio riječi generala Nojka Marinovića, zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu koji je rekao da je pamćenje alat, a mržnja golemi teret. -“Ovaj film je važan upravo zbog toga da bismo pamtili, ne samo oni koji su bili svjedocima stradanja grada, nego da bi pamtili mladi. Hvala redatelju Stipi Majiću koji je napravio jedan sjajan dokumentarni film. Uvjeren sam da će ovaj materijal vjerno svjedočiti našim mladima i budućim naraštajima o patnji kroz koju je prošao naš grad, ali i herojima koji su bili u gradu i branili ga", rekao je gradonačelnik.

Nazočnima se obratio i sam redatelj Stipe Majić Pipe koji je najavio da će od preostalog materijala napraviti još nekoliko epizoda o Dubrovniku u Domoinskom ratu.

„Bitka za Dubrovnik“ snimljen je pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika. Prvi je to cjeloviti dokumentarni film snimljen o ratnoj agresiji na Dubrovnik i hrabrim dubrovačkim braniteljima koji su, iako malobrojni, pružili herojski otpor i nikad nisu dopustili da Grad padne.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr