Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
Predstavljen Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada i Dana dubrovačkih branitelja

Predstavljen Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada i Dana dubrovačkih branitelja

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predstavio je danas prosinački dio programa 30. obljetnice herojske obrane Grada i Dana dubrovačkih branitelja. Obilježavanje je započelo u listopadu, nastavljeno je kroz mjesec studeni i završava u prosincu.

Za sam Dan dubrovačkih branitelja, u ponedjeljak 6. prosinca, gradonačelnik Franković najavio je koncert ''Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj'' Daleke Obale, u 21 sat na Stradunu.

''Pozivam sve branitelje da nam se pridruže u cijelom ovom prosinačkom programu, da se zajedno prisjetimo i zajedno obilježimo herojsku obranu Dubrovnika, koji je bio u okruženju s kopna, s mora i iz zraka, ali nikada nije pao. Sjetimo se svi zajedno i odajmo poštovanje svima onima koji su izgubili živote tijekom Domovinskog rada, s posebnim naglaskom na pale dubrovačke anđele, na poginulu djecu'', rekao je gradonačelnik Mato Franković u ovoj prigodi.

Najavio je i jedan poseban događaj koji će se upriličiti večer prije, u nedjelju 5. prosinca u 18 sati u Staroj gradskoj luci, kada će se u znak sjećanja na poginule branitelje i civile spustiti lampioni u more.

Uz sat povijesti u dubrovačkim školama ovog petka 3. prosinca, u 16 sati otvaranje je izložbe Muzeja Domovinskog rata na Srđu ''Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.'', gdje će se u 17 sati izvesti i premijera radio drame "Luko - dubrovačka ratna suza", autora Srđana Dragojevića.

Program u subotu, 4. prosinca počinje ujutro u 10 sati tradicionalnom Utrkom stazom 'deva' Triatlon kluba Dubrovnik, a navečer je u Galerija Sebastian Art u 19 sati glazbeno-literarna večer ''Dubrovniče moj'' te u 19:30 sati u Kinu Sloboda film ''Bitka za Dubrovnik'', scenarista i redatelja Stipe Majića – Pipe.

U nedjelju 5. prosinca u 9 sati ujutro započinje polaganje vijenaca na više lokacija na području grada, u 14 sati je Križni put na Srđ, u 18 sati spuštanje lampiona u more u gradskom Portu, a u 19 sati u Kinu Sloboda projekcija filma ''Prkos je strujao Gradom - 10 godina poslije'', autora Vedrana Benića.

Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca, obilježit će se odavanjem počasti poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, od 9 sati, na Groblju Boninovo, Muslimanskom groblju na Boninovu, kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade MUP-a i prisjećanjem na stradale vatrogasce i pripadnike HRM kod spomen obilježja na Liechtensteinovom putu.

U 10:30 polaganje je cvijeća i paljenje svijeća kod Križa na Srđu, gdje će se od 11 sati održati prigodni školski program. U 12:30 u Staroj gradskoj luci sjećanje je na pomorce i branitelje stradale na moru.

Na mjesnom groblju u Sustjepanu u 15:30 položit će se vijenci kod spomen obilježja te u 15:45 služiti sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana u mjesnoj Crkvi sv. Nikole.

U 18 sati u Dubrovačkoj katedrali svečana je sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Prethodno će se ovog 6. prosinca otkriti i dvije spomen ploče – ujutro u 8 sati na Luži ploča fotografu Pavu Urbanu koji je poginuo fotografirajući granatiranje povijesne jezgre te u 14 sati u Luci Dubrovnik ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

Od 19 sati, kao podsjetnik na ratna stradanja, upriličit će se 3D mapping projekcija na festivalskoj palači u Gradu, a od 21 sat na Stradunu, kao zahvala i počast braniteljima Dubrovnika, planiran je koncert ''Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj'' Daleke Obale.

Idućeg utorka, 7. prosinca, u 19 sati u Dvorani Ivana Pavla II. predstavljanje je knjige Nikole Obuljena ''Kako smo pregovarali s neprijateljem'', čime i završava službeni program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada.

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada za prosinac dostupan je OVDJE.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • zagonetka_pobjede
  • 74 Dubrovačke Ljetne Igre