Ispiši ovu stranicu
Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja, dana najvećeg napada na Grad u Domovinskom ratu (FOTO)

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja, dana najvećeg napada na Grad u Domovinskom ratu (FOTO)

Dubrovnik se danas prisjeća 6. prosinca 1991. godine i najvećeg napada na grad u Domovinskom ratu. Na blagdan svetog Nikole prije 29 godina uz pretrpljene brojne ljudske žrtve i razaranje povijesne baštine, Dubrovnik je herojski obranjen! Dan dubrovačkih branitelja i ove se godine obilježio prigodnim programom.

Obilježavanje je započelo jutros odavanjem počasti poginulim braniteljima kod Spomen križa na groblju Boninovo. Uz Počasno-zaštitnu bojnu i molitvu poginulim hrvatskim braniteljima poklonili su se izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, zapovjednik HRM- a Ivo Raffanelli, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, župan Nikola Dobroslavić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, izaslanik ministra obrane i zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić dok je ispred Ministarstva branitelja vijenac položio Nikša Kusalić.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova - Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske, predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, branitelji i članovi njihovih obitelji.

Uslijedilo je odavanje počasti stradalim braniteljima na muslimanskom groblju Boninovo te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, dok su u sjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a vijenci položeni kod spomen obilježja u Gospinom polju.

Potom su se položili vijenci kod Križa na Srđu, simbolu obrane Grada.

U sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru na Porporeli su položeni su vijenci u more.

U tvrđavi Imperijal u 11 sati održala se virtualna prezentacija idejne muzeološke koncepcije stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i prijedloga namjene prostora tvrđave Imperijal na Srđu.