Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
Duo Rospigliosi: Gitara i klavir za profesora Antu Skaramucu u Domu kulture Cavtat

Duo Rospigliosi: Gitara i klavir za profesora Antu Skaramucu u Domu kulture Cavtat

U spomen na dubrovačkog pedagoga i gitaristu Antu Skaramucu ovog četvrtka, 14. rujna, u Domu kulture u Cavtatu održat će se posebna večer - Equilibrium Sonorum, sve u sklopu 17. Epidaurus Cavtat festivala koji ulazi u svoju završnicu. Nastupa duo Rospigliosi - Lapo Vanucci na gitari i Luca Torrigiani na glasoviru. Večer počinje u 20 i 30 sati.
Profesor Ante Skaramuca napustio nas je početkom ove godine, a brojni ga se Dubrovčani, bili njegovi učenici i kolege ili ne, s radošću sjećaju i pamte. Bio je omiljeni predavač u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a osim svoje uloge u obrazovanju, bio je i član Dubrovačkog gitarskog trija, zajedno s Franom Matušićem i Marojem Brčićem.
Dubrovački gitarski trio je od svog osnutka 1992. godine redovito nastupao širom zemlje na prestižnim festivalima, a također su gostovali na različitim kontinentima, izvodeći brojne skladbe koje su im posvetili priznati hrvatski skladatelji.
S Franom Matušićem djelovao je i kao Dubrovački gitarski duo, koji je također bilježio ogromne uspjehe, osvojivši strukovnu nagradu Diploma Milka Trnina za 2008. godinu.
U jednom od najizazovnijih trenutaka za Dubrovnik, 5. prosinca 1991. godine, u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, održan je koncert u sklopu obilježavanja 200. obljetnice Mozartove smrti. Na tom koncertu su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Iva Dražića, te gitarski duo Ante Skaramuca i Frano Matušić, uz pratnju Frane Krasovca na klaviru.
- Profesor Ante Skaramuca bio je istinski prijatelj moje obitelji, učenik moje majke Franice Krampus Vidović od samih početaka do svog formiranja u Dubrovniku. Godine 2008. u sklopu festivala organizirali smo prvu izložbu njegovih slika - iako nije volio izlagati! U svojoj plemenitosti nakon izložbe donirao je slike za humanitarnu akciju Epidaurus Cavtat festivala za pomoć životinjama na Žarkovici. Također, zanimljivo je dodati kako gitarist Lapo Vannucci, koji večeras nastupa u duu s Lucom Torrigianiem na klaviru, uvijek nastupa na gitari japanskog lutijera Masakija Sakuraija, no -  večeras, samo za ovu priliku - na koncertu koji Epidaurus Cavtat festival posvećuje dragom prijatelju, dubrovačkom poznatom gitaristi, slikaru i pedagogu, svirat će ekskluzivno na gitari iz instrumentarija našeg neprežaljenog Ante. Hvala obitelji Skaramuca - naglasila je pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Festivala.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr