Subota, 23 Rujan 2023
Europski dani arheologije; Predavanje „Ilirska kaciga iz Zakotorca“ Domagoja Perkića

Europski dani arheologije; Predavanje „Ilirska kaciga iz Zakotorca“ Domagoja Perkića

U povodu obilježavanja Europskih dana arheologije, Dubrovački muzeji u petak, 16. lipnja 2023. u tvrđavi Revelin u 12 sati organiziraju predavanje „Ilirska kaciga iz Zakotorca“ dr.sc. Domagoja Perkića. Na predavanju Perkić će govoriti o iznimnom nalazu ilirske kacige, kao i brojnim drugim vrijednim grobnim prilozima, koji su rezultat provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotorac na poluotoku Pelješcu. Riječ je o izuzetno vrijednome nalazištu sa specifičnom grobnom arhitekturom.

Ovakva počivališta pokojnika sa složenim grobnim ritualom, koji je najčešće uključivao višestruko pokopavanje unutar iste gomile ili pridodane konstrukcije, obilježila su krajolik u sutonu prapovijesti na južnome dijelu istočnojadranske obale tijekom 5. i 4. st. pr. Kr. Istraživanja su obavljena u razdoblju od 2020. do 2022. godine, a njima je koordinirao Centar za prapovijesna istraživanja, uz sudjelovanje Dubrovačkih muzeja, Instituta za arheologiju i Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz logističku pomoć udruge Hrvatski dom Viganj. Podsjetimo, u tvrđavi Revelin još uvijek se može pogledati i istoimena izložba na kojoj je, nakon dugotrajne konzervacije i restauracije, javnosti predstavljena Ilirska kaciga iz Zakotorca.

Broj posjetitelja na predavanju je ograničen, a prijave se zaprimaju do četvrtka, 15. lipnja 2023. na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • zagonetka_pobjede
  • DLJI2