Subota, 20 Travanj 2024
U okviru manifestacije Mjeseca hrvatske knjige Marijana Perinić predstavila novi roman „Raskrižje“

U okviru manifestacije Mjeseca hrvatske knjige Marijana Perinić predstavila novi roman „Raskrižje“

U okviru manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, u četvrtak, 10. studenoga u čitaonici Narodne knjižnice Grad, Marijana Perinić, spisateljica, stand up komičarka i voditeljica predstavila je svoj novi roman “Raskrižje”. Autorica je dubrovačkoj publici poznata po gostovanju u Dubrovačkim knjižnicama još 2017. godine kada je u okviru Noći knjige predstavila svoj tadašnji roman “Jesi online?” zajedno s imitatorom Mišom Sorićem. Svoje spisateljsko putovanje započela je 2010.godine kada je objavila zbirku kratkih priča sa stand-up comedy nastupa “Gore ne može” potom romane “Šaka suza, vrića smija”, “Jesi online” i “Raskrižje” o kojem su posjetitelji imali prilike čuti na predstavljanju.

Perinić je kroz djeliće vlastitih životnih situacija ispričala povod za nastankom novog, ali i ostalih romana koje je objavljivala u posljednjih dvanaest godina, a “Raskrižje” je započela pisati u prvim naletima korona krize koja je zadesila cijeli svijet u veljači 2020. godine.

-Kako bi bilo da ja za korizmu ove godine punih četrdeset dana svaki dan pišem novi roman? Sjećate se vi točno tog 25.2. kada je krenula korizma, šta je došlo u našu Hrvatsku, zajedno s korizmom? Teta korona i teta korizma, ruku pod ruku su došle u našu Hrvatsku i bome su se itekako pobrinule da me zatvore na taj osmi kat, a da vam ne kažem da su mi sve gaže u jedan dan otkazane. Sve. Prvi put se javio taj egzistencijalni strah, sram, četrdeset i nešto godina, nemaš kune. Pa korona, potres, to se sve događa u to vrijeme da sam ja kompletni svoj fokus stavila na taj roman. Pisanje mi neće nitko oduzeti, možeš mi oduzeti javne nastupe, možeš mi oduzeti što god hoćeš, pisanje u moja četiri zida mi neće nitko oduzeti. Nisam pisala 15 minuta dnevno, pisala sam osam do deset sati dnevno. - kazala je Perinić.

Roman je, kako kaže, napisala u mjesec i pol točno u tijeku potresa koji su tada pogađali Zagreb i okolicu, a knjiga ju je “spasila” da prebrodi nedaće koje su svih u tom trenutku pogađale. Glavna protagonistica je Kristina, prevoditeljica koja se nalazi u taksiju i kreće na poslovni put u Pariz, međutim upadne u gradsku gužvu i nađe se u dilemi kojim putem ići - lijevo ili desno da bi stigla na let.

-Dva su romana u jednom, dva su scenarija, što bi bilo kad bi bilo? Ona (protagonistica) sa svojom dosta benignom odlukom, bitno mijenja svoj život, ali i utječe na živote svojih bližnjih i daljnjih. U knjizi tematiziramo ono vječno pitanje “što bi bilo kad bi bilo?” Što bi bilo da sam ja danas krenula za Dubrovnik deset minuta kasnije? Tko zna, možda sam nešto izbjegla, možda se upravo događa nešto kako treba, ne znamo. Tematiziram slobodnu volju i s druge strane sudbinu, na jako jedan suptilan način da stalno čitate “lijevo” i “desno”. - zaključila je Perinić.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr