Petak, 29 Ožujak 2024
Vijećnici jednoglasno su potvrdili ovogodišnje laureate Dubrovačko neretvanske županije

Vijećnici jednoglasno su potvrdili ovogodišnje laureate Dubrovačko neretvanske županije

Na jučer održanoj sjednici Skupštine županijski vijećnici jednoglasno su potvrdili ovogodišnje laureate.

Na svečanoj sjednici povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, Nagrada za životno djelo (pojedincu u obliku diplome i novčane nagrade) dodijelit će se Veselku Gabričeviću, brigadnom generalu u miru, a Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju (društvu, ustanovi, udruzi i drugoj pravnoj osobi u obliku diplome) dodijelit će se Srednjoj školi „Ivo Padovan“ Blato i Omladinskom nogometnom klubu Metković.
Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju (društvu, ustanovi, udruzi i drugoj pravnoj osobi u obliku plakete Dubrovačko- neretvanske županije) dodijelit će se Hrvatskoj radioteleviziji – Radio Dubrovniku te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke.

Veselko Gabričević

Brigadni general u miru Veselko Gabričević na dubrovačko ratište došao je u ožujku 1992., neposredno nakon ranjavanja tadašnjeg zapovjednika obrane Grada Nojka Marinovića.
Po dolasku u okruženi i blokirani Dubrovnik, Veselko Gabričević preuzima dužnosti i obveze zapovjednika obrane Grada, a nakon ustrojavanja Južnog bojišta postavljen je za zapovjednika 163. brigade HV-a. Zahvaljujući Veselku Gabričeviću, brigada koja je, početkom 1992. godine, bila sastavljena od samo 2. pješačke bojne, s petstotinjak vojnika i vrlo malo topničkog oruđa, vrlo brzo je izrasla u najveću hrvatsku pričuvnu brigadu s preko 3.500 vojnika.

Srednja škola ”Ivo Padovan” Blato

Srednja škola Blato danas obrazuje učenike u zanimanjima: opća gimnazija, strojarski računalni tehničar, na 4. stupnju stručne spreme i elektroinstalater, elektromehaničar, prodavač, vodoinstalater, strojobravar, automehaničar, frizer, na 3. stupnju stručne spreme. Učenicima je na raspolaganju i niz izvannastavnih i športskih aktivnosti. Učenička zadruga “Iz bajula” promiče poduzetništvo, tradicijske zanate i kreativno izražavanje učenika. Škola je svojim zalaganjem izborila i status škole ambasadora Europskog parlamenta. Osmislili su, pripremili i realizirali Erasmus+ projekt u kojem učenici uče o obnovljivim izvorima energije. Pri kraju je postavljanje fotonaponske elektrane snage 10 KWh u kojo će se proizvoditi električna energija iz sunčeve snage i to za potrebe srednje i osnovne škole u Blatu.
Školska zgrada je temeljito preuređena 2001. godine i od tada Srednja škola Blato radi u jednoj smjeni u optimalnom pedagoškom standardu. U prigodi stote obljetnice Škole i stote obljetnice rođenja uvaženog akademika Ive Padovana, Školski odbor je pokrenuo inicijativu, a Županijska skupština podržala promjenu naziva škole, pa od ove godine Srednja škola Blato s ponosom nosi ime akademika Ive Padovana.

Omladinski klub Metković

Omladinski nogometni kub Metković osnovan je 1975. godine i od svog osnutka uspješno djeluje kao udruga koja promiče sportske vrijednosti na razini lokalne zajednice. U nogometnoj sezoni 2020./2021. Omladinski nogometni klub Metković postigao je izniman uspjeh osvojivši prvi put u svojoj povijesti 1. županijsku nogometnu ligu za seniore.

U natjecanju za najljepši grb amaterskih nogometnih klubova 2021. godine, grb ONK Metković na kojem dominiraju crvena, bijela i plava boja te ždral kao simbol ornitološkog bogatstva neretvanske doline, proglašen je najljepšim grbom Dalmacije, što je bio doprinos promidžbi kluba, ali i grada Metkovića čije ime klub ponosno nosi.

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik je, nakon Radio Zagreba, najstarija radijska postaja u Hrvatskoj i šire. U osamdesetljetnoj povijesti Radio Dubrovnik svojim programskim sadržajima prati sva područja javnog života na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije, od Prevlake do neretvanskog kraja.
Kao dio mreže Hrvatskog radija, nacionalnog javnog radijskog sustava, Radio Dubrovnik pronosi glas o Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne samo u ostatku domovine, već i znatno šire. Dosljedan poslanju i određenju javnog medija, Radio Dubrovnik minute u eteru redovito posvećuje baštinskim temama bilježeći, interpretirajući i valorizirajući tradiciju koja ovaj kraj čini prepoznatljivim u širim razmjerima suvremenog globaliziranog društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kleinmachnow

Freiwillige Feuerwehr Kleinmachnow i DVD Slano surađuju već niz godina, a sve je krenulo donacijom alata za spašavanje iz prometnih nesreća. Bila je to prigoda za bolje međusobno upoznavanje, a potom je uslijedila nova donaciju dvaju vozila, no tu suradnja i pomoć FF Kleinmnachnow nije stala. Često su dolazili u Slano, a nikada praznih ruku.
Razvilo se prijateljstvo između članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, organizirane su i obostrane posjete. Prilikom posjeta Kleinmachnowu, u predgrađu Berlina, organizirane su stručne posjete velikim vatrogasnim postrojbama što je za vatrogasce iz Slanog bilo neprocjenjivo iskustvo.
Ove godine FF Kleinmachnow obilježava 90 godina postojanja, a članovi DVD-a Slano žele i na ovaj način potvrditi prijateljstvo, te zahvaliti svojim prijateljima na namjerljivom doprinosu vatrogastvu naše Županije.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr